Konferencija:Reg. saradnja i pružanje pomoći u kriznim sit.

Štampa PDF
Ocena korisnika: / 0
LošeNajbolje 
Trodnevna konferencija u Trebinju: "Regionalna saradnja i pružanje pomoći u kriznim situacijama i prirodnim katastrofama - problemi i perspektive“, će se održati 17. i 18. aprila 2008. godine u hotelu "Leotar" u Trebinju i u cijelom svom toku je otvorena za prisustvo medija.
            Također Vas pozivamo da prisustvujete press konferenciji koja će se održati, po okončanju skupa, u petak, 18. aprila 2008. godine u 12,30 sati...
        Konferencija "Regionalna saradnja i pružanje pomoći u kriznim situacijama i prirodnim katastrofama - problemi i perspektive“, u organizaciji Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost Parlamentarne skupštine BiH i u saradnji sa Misijom OSCE-a u BiH, Sekretarijatom Inicijative za spremnost i prevenciju katastrofa za Jugoistočnu Evropu (DPPI SEE) i EastWest Institutom održat će se u četvrtak i petak (17. i 18. aprila 2008. godine) u Trebinju.
                Cilj Konferencije je rasprava o uspostavljanju i jačanju regionalne saradnje, boljoj razmjeni informacija te o tome kako stvoriti samoodrživu mrežu dugoročne prekogranične saradnje a jedan od ciljeva Konferencije je i postizanje sporazuma o zajedničkoj strategiji za sprečavanje požara, kako bi se spriječilo dalje uništavanje ovih područja.
                Na Konferenciji će učestvovati predstavnici parlamenata Republike Hrvatske, Crne Gore i Srbije, resorni ministri, predstavnici ministarstava unutarnjih poslova, odbrane, direkcija civilne zaštite, entitetski predstavnici vatrogasnih službi i civilnih zaštita, zatim predstvanici općina Trebinje, Ravno, Neum, Dubrovnik, Herceg Novi. Skupu će prisustvovati i predstavnici svih međunarodnih organizacija koji se bave ovim pitanjima,  šefovi/direktori nadležnih institucija za upravljanje katastrofama iz zemalja učesnica, Evropske komisije u BiH, DPPI-a SEE, OSCE-a, NATO-a, OHR-a, EWI-a, Danske agencije za upravljanje vanrednim situacijama, Švedske agencije za spasilačke službe, EUFOR-a i Vijeća za regionalnu saradnju.


            Učesnicima Konferencija obratit će se Milorad Živković, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, Tarik Sadović, ministar odbrane BiH i u ime Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost, Branko Zrno, predsjedavajući Komisije. 
            Prva sesija bit će posvećena iskustvima i problemima u prevenciji i djelovanju u kriznim situacijama prirodnih nesreća i katastrofa, s posebnim osvrtom na djelovanje pri pojavi  požara - Regionalna saradnja i saradnja institucija unutar država učesnica u navedenoj oblasti.
            Drugog dana skupa, u petak, učesnici će diskutovati o ulozi međunarodnih organizacija u pružanju pomoći u kriznim situacijama i prirodnim katastrofama.
            Inače, kako je najavljeno, na Konferenciji bi mogla biti pokrenuta inicijativa za potpisivanje Protokola o prekograničnoj saradnji u zajedničkom gašenju požara između državnih vlasti Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Hrvatske, nakon čega bi ovaj dokument našao u propisanoj proceduri zemalja učesnica.

Komentarišite vijest