Tužbe radi nadoknade štete za uništenu srpsku imovinu

Štampa PDF
Ocena korisnika: / 0
LošeNajbolje 

Regionalno udruženje izbeglica i raseljenih lica Republike Srpske (RS) sa sedištem u Bijeljini prikupilo je dokumentaciju i u 59 opštinskih sudova u Federaciji BiH podnelo 3.365 tužbi radi nadoknade štete za uništenu srpsku imovinu tokom rata, kao i nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

"Prvo pripremno ročište koje je zakazano po tužbi više od 200 Srba biće u Opštinskom sudu u Sarajevu 15. novembra", rekao je predsednik ovog udruženja Veljko Stevanović...

Prema podacima ovog udruženja, najviše tužbi dostavljeno je opštinskom sudu u Lukavcu- 420, Tuzli- 242, Bosanskoj Krupi- 100, a više desetina tužbi poslato je u Hadžiće, Kladanj, Sapnu, Konjic, Livno, Sanski Most i druge gradove Muslimansko-hrvatske federacije BiH.

Nadoknada koja se u ovih 3.365 tužbi traži za uništenu imovinu iznosi 583 miliona konvertibilnih maraka.

Srbi izbegli iz Federacije BiH su prinudjeni da u sudu traže ostvarenje svojih prava jer ni 12 godina nakon završetka rata njihovi stambeni objekti u mnogim gradovima i selima još nisu obnovljeni, niti su obuhvaćeni projektima skore obnove.

Regionalno udruženje izbeglica i raseljenih lica RS iz Bijeljine navodi da raspolaže dokumentima da je srpska imovina u Federaciji BiH namerno uništavana samo sa jednim ciljem kako se Srbi ne bi mogli vratiti i kako bi ti prostori ostali etnički čisti

Komentarišite vijest