Kroz druženje završavaju zanate

utorak, 03 novembar 2009 16:34
Štampa
Ocena korisnika: / 0
LošeNajbolje 

U nekadašnjem bilećkom samačkom vojnom hotelu uskoro će biti otvoren Dnevni centar za djecu i omladinu sa poteškoćama u razvoju. Ovdje će pedesetak članova Udruženja "Vedar osmijeh" provoditi vrijeme u učenju i savlađivanju novih vještina, a cilj je da se poboljša kvalitet njihovog života.

Kompletno opremanje Centra, kao i stručni tretman za narednih deset mjeseci finansirala je nevladina fondacija CNF iz Holandije sa 14.200 evra...

Pomogla je i opština Bileća besplatnim dodjeljivanjem prostorija, koja uz to je ove godine za rad Udruženja izdvojila iz budžeta 13.000 maraka. Prostor od oko 150 kvadratnih metara adaptiran je uz pomoć brojnih donatora, a veliki dio radova izveli su roditelji.

Centar će biti otvoren svakog radnog dana od sedam do 15 časova, a u njemu će djeca i omladina sa poteškoćama u razvoju imati radionicu gdje će se baviti raznim lakšim vrstama zanata.

U sklopu Dnevnog centra je i restoran gdje će djeca i omladina sa poteškoćama u razvoju imati obezbijeđen i obrok koji će sami pripremati i servirati i ujedno održavati higijenu prostorija i tako se osposobljavati za tu vrstu poslova. Sve će teći pod nadzorom jednog stručnog lica koje će raditi sa njima.

- U sklopu Dnevnog centra proljetos je krenula sa radom i radionica za izradu rolni za fiskalne kase jer želimo da se na taj način samofinansiramo - ističe predsjednik Udruženja roditelja i prijatelja djece i omladine sa poteškoćama u razvoju "Vedar osmijeh" iz Bileće Milenko Radmilović.

U tom Udruženju je 49 djece i omladine od dvije do 40 godina sa poteškoćama u razvoju.

Zaposlenje

- U radionici za izradu rolni za fiskalne kase zaposlena su dva roditelja djece sa cerebralnom paralizom i dvoje naših članova sa lakšom mentalnom retardacijom. Naš cilj je zaposliti što više roditelja i djece, a eventualni ostatak dohotka da se ravnopravno rasporedi na svih 27 članica Saveza - istakao je Milenko Radmilović.

Š. Aleksić / Glas Srpske

Komentarišite vijest

Download SocComments