Sport u Bileći

Štampa PDF
Ocena korisnika: / 14
LošeNajbolje 

FK "HERCEGOVAC"

Najstariji sportski kolektiv u Bileći je Fudbalski klub "Hercegovac". Osnovan je daleke 1935. godine. Kulb je neprestano bio aktivan, osim za vrijeme II svjetskog rata.Za vrijeme posljednjeg rata klub je povremeno odigravao utakmice, kako u kupu Republike Srpske tako i prijateljske mečeve.S prestankom ratnih dejstava dolazi do formiranja lige Republike Srpske i Hercegovac se počinje takmičiti u okviru druge lige RS – grupa jug.

Fudbalski klub raspolaže sa veoma kvalitetnim i perspektivnim podmlatkom.Tu su na prvom mjestu pioniri, vicešampioni Republike Srpske, čiji igraci čine okosnicu pionirske reprezentacije.
Košarka je sporo zakucala na vrata Bileće. Tek 1970/71 godine osniva se sekcija pri gimnaziji. Košarkaški klub "Hercegovac" je formiran 1982. godine. Prvi trener je bio Rade Popović, a kasnije Vojislav Vojo Delić. Klub je bio član II Republičke  lige BiH. Danas se klub takmiči u drugoj ligi Republike Srpske sa velikim izgledima da se plasira u I ligu.

 

KK "HERCEGOVAC"

KK "HERCEGOVAC"

Košarkaški klub "Hercegovac" osnovan je 1981. godine. Proistekao je iz rada košarkaške sekcije bilećke gimnazije osnovane deceniju ranije. Prvi trener "Hercegovca" bio je Rade Popović a potom Vojislav Vojo Delić. Tokom osamdesetih "Hercegovac" je igrao u međuopštinskoj ligi Hercegovine (tzv. Hercegovacka zona) koja je bila peti nivo takmičenja na prostoru SFRJ.

Posle rata i formiranja KSRS, "Hercegovac" se počinje takmičiti u drugoj ligi Republike Srpske odakle prelazi u prvu ligu u sezoni 1998/1999. Kao trećeplasirana ekipa u ovom takmičenju u sezoni 2000/2001 "Hercegovac" obezbeđuje mesto u prvoj ligi BiH. Vec u prvoj takmičarskoj sezoni u novom takmičenju stiže do polufinala kupa BiH i do šeste pozicije na tabeli i time obezbeđuje sebi ucešće u FIBA Challenge Cup-u gde stize do cetvrtine finala. Tu sezonu zavrsava na osmoj poziciji lige BiH stigavši pritom i do finala kupa RS. Sledeću sezonu "Hercegovac" završava na petom mestu (posle lige 10 bio je na drugom) i uz jos jedan poraz u finalu kupa RS. Zanimljivo je to što "Hercegovac" iako je dvaput stizao do finala kupa nijednom nije igrao polufinale! Tokom ovih sezona treneri "Hercegovca" su bili Miro Vukoje i Saša Agramović. Navijači su poznati pod imenom: DŽUKELE.

>>Zvanični sajt "KK HERCEGOVAC"

 

KK "HERCEGOVAC"

Karate klub ''Hercegovac'' je osnovan 1971. godine i u svojoj već dugoj tradiciji izveo je brojne generacije veoma uspješnih takmičara. Danas okuplja veliki broj djece i omladine uzrasta od 5 do 18 godina. Trenutno je u Klubu oko 120 članova u mlađim kategorijama. Iako radi u veoma otežanim uslovima, Klub postiže dobre rezultate. Posebna zasluga za uspješan rad Karate kluba ''Hercegovac'' pripada trenerima Božu Ivkoviću, Radivoju Iliću, Petru Kozjaku i Danijeli Kozjak koji marljivo rade na pripremema i obučavanju članova, jer su i sami nosioci crnih pojaseva ili su afirmisani na drugi način.

 

OK "HERCEGOVAC"

Odbojkaški klub ''Hercegovac'' jedan je od najmlađih sportskih klubova u Bileći. Osnovan je 2003. godine. Odmah na početku klub je okupio brojne ljubitelje odbojke, naročito među školskom omladinom. Predsjednik Kluba je Danica Vujović a treneri prof. Veselinka Radovanović.

 

RK "HERCEGOVAC"

Rukometni klub "Hercegovac" formiran јe 2008.godine.RK "Hercegovac" јe član Druge lige Republike Srpske .
Klub trenutno broјi 50 4lanova

 

Kuglaški klub ''Hercegovac'', iako jedan od najmlađih sportskih klubova u Bileći, već ima značajno mjesto u sportskim i rekreativnim aktivnostima. Na brojnim takmičenjima Klub je zabilježio značajne rezultate i osvojio medalje i priznanja.


Šahovski klub ''Osnovac'' je osnovan 1997. godine. Okuplja učenike osnovnih i srednjih škola. Klub je do sada osvojio brojne medalje i priznanja. Šahisti ''Osnovca'' su dospjeli do najvišeg nivoa takmičenja u RS. BiH, SiCG i po mnogim evropskim zemljama. Klub radi u prostorijama O.Š. ''Sveti Sava'' u Bileći a vodi ga Relja Sudžum koji je i afirmisani savezni šahovski sudija.

a aktivni su i

Šahovski klub "Hercegovac"  i "OKK Bileća"

 

Komentarišite vijest