Ajnštajn robot

Štampa PDF
Ocena korisnika: / 0
LošeNajbolje 

Robot, koji je vrlo verna Ajnštajnova replika sigurno nema njegov genijalni um, ali zato je prvi robot s emotivnom inteligencijom ikad napravljen.

Model robota koji prepoznaje i reaguje na ljudske emocije, ima 31 motor i kožu nalik ljudskoj, proizvedenu od specijalnog "fruber" materijala kojim postiže verne izraze lica.

Naučnici se nadaju da će robot, visok 1,37 metara i težak 60-ak kilograma, pomoći da se razbije uverenje kako čovekoliki roboti deluju "sablasno" i strah da može doći do "rata između čoveka i robota" po uzoru na film "Matrix"...

Izbor je pao na lik slavnog fizičara, tvorca teorije relativiteta, i Nobelovca Ajnštajna zbog toga što je poznat u celom svetu i što ostavlja utisak čoveka "kojeg je lako zavoleti".

Robot je dizajnirala teksaška kompanija "Henson robotiks". U stanju je da komunicira s ljudima, a biće korišćena za učenje autistične dece kako da izražavaju svoja osećanja.


"Veoma je važno da razvijamo mašine sposobne za empatiju, mašine koje mogu da shvate naša osećanja", kazao je Dejvid Henson, dizajner kompjutera.

"Ako će roboti postati inteligentni kao ljudi, potrebno je da postoji ova infrastruktura saosećanja i empatije kako bi mašine bile spremne da koriste svoje intelektualne moći za dobrobit civilizacije", istakao je on.

Robot Ajnštajn koristi softver koji je u stanju da razazna mnoštvo ljudskih izraza kao što su tuga, ljutnja, strah, sreća i zbunjenost.

Robot trenutno košta 75.000 dolara ali se Henson nada da će zahvaljujući masovnoj produkciji njegova cena ubrzo pasti na 200 dolara.

Naučnici smatraju da će roboti sa "kompletnim umom" biti razvojeni za desetak godina.

Komentarišite vijest