Treći sabor bratstva Kuljića

Štampa PDF
Ocena korisnika: / 17
LošeNajbolje 

Pozivamo sve Kuljiće iz zemlje i svijeta na "Treći sabor bratstva Kuljića" 05. avgusta 2012. godine u Biogradu kod Nevesinja.

Kuljići, dođite na našu zajednićku svečanost da jedan drugome pružimo ruku. Svi smo mi rod...

 

Budimo dostojni naslednici naših slavnih predaka, ćuvari ugleda i sabornosti koje su nam oni ostavili da se sastajemo u bratskoj Hrišćanskoj ljubavi.

 

 

 

Predsjednik Bratstva Kuljića

Vasilije Kuljić

Telefon: +381 691100753

 

SOLIDARNO BRATSKI

 

Predsjedništvo Bratstva Kuljića poziva sve Kuljiće dobre volje iz zemlje i svijeta da skromnim prilozima solidarno pomognemo našoj braći Kuljić koji ne mogu na drugi naćin da riješe svoje socijalne probleme.

 

Uplate se vrše kod NLB Razvojna banka na žiro raćun: 13455023 – za BiH

5620083000002329 - za - dijasporu

 

 

 

PORIJEKLO KILJIĆA


Drevno porijeklo Bratstva Kuljića do danas nije do kraja istraženo.
Pouzdano da su Kuljići u Hercegovinu doselili / Hercegovina od Jevte Dedijera, strana 227. 1760.godine / pre 230 godina iz sela Orah iz Pive, koja je tada bila u sastavu Hercegovine, a sada u Crnoj Gori. U pivi postoje dva sela sa imenom Orah. Kuljići su izsela Orahkoji se nalazi na obodu nikšićke župe, iznad izvora rijeke Zete, gdje i danas ima Kuljića.Odatle se u spisimaspominje i Sekula Kuljić, perjanik kralja Nikole na Crnogorskom dvoru.
Po dolasku u Hercegovinu jedni su se naselili u bilećki kraj ispod planine Sitnice u selu Simijova, a drugi su došli u nevesinjski kraj Zovi Do u zaseok Piragići. Ubrzo su odatle prešli i trajno se naselili u selo Biograd, zaseok Solakovići. Kasnije je Vule Kuljić iz Biograda sa nekima prešao u Trusinu. Od Kuljića iz Pive i Hercegovine potiču svi Kuljići kojih danas ima po svijetu od Evrope, Amerike do Australije i drugde.
U Crnoj Gori, Hercegovini i šire , postoji na desetine prezimena sličnih prezimenu Kuljić, koje dijeli samo jedno slovo, a ni jedno od njih nema neki dokaz da smo istog porijekla, kao što su: Kulići, Kuići, Kujići, Kunići, Kukići, Kuljiš, Huljić, Puljić i drugi. Po mjestu porijekla i sličnosti prezimena najbliži smo Kulićima iz Pive. Ali ni za njih nema čvrstih podataka da smo istog porijekla, nijesmo ni iz istog sela, a i predanja naših starih koja se prenose s koljena na koljeno ne pominju naše zajedničko porijeklo.
Crkvene i druge matične knjige, najpouzdaniji izvori utvrđivanja porijekla porodice  nastale su u čestim bunama i ratovima. Matične knjige u Hercegovini postoje samo od 1854.godine, a period od prije toga vremena se gubi. Nema pisanih podataka ni na sakralnim objektima koji bi ukazivali na naše porijeklo. Čak ni krsne slave, kao jedan od pokazatelja ne mogu se uzeti za izvor tih dokaza, jer su ljudi često bježeći pred potjerama da bi zavarali trag ili iz nekih drugih razloga uzimali drugu slavu. Tako da nema ni podataka zašto Kuljići iz Bileće slave Đurđevdan, dok Kuljići u Nevesinju slave Jovanjdan, iako se zna da je to jedna porodica sa istim porijeklom.
Moramo i dalje tragati za podatcima koji će nam reći porijeklo porodice Kuljić.
Svi ovi pšodatci o porijeklu Bratstva Kuljića zvanično su usvojeni na Saboru bratstva Kuljića. Sve druge pažljivo razmatramo i važe tek poslije zvaničnog objavljivanja.
Svi do sada napisani podatci o porijeklu porodice Kuljić koji nijesu indetični sa ovim tekstom su ništavni.Predsjednik Bratstva Kuljića
Vasilije Kuljić

Komentarišite vijest