Fatalna sličnost

Štampa PDF
Ocena korisnika: / 0
LošeNajbolje 

Život Predraga Vukovića, Srbina iz Dizeldorfa, pretvorio se u pravi pakao nakon objavljivanja teksta i fotografije italijanskog vojnika tokom pretresa kuće Karadžića na Palama u jednom srpskom listu za dijasporu

Naime, Euforov vojnik sa automatskom puškom na slici agencije AP koja je objavljena pre sedam dana toliko liči na Vukovića, da su gotovo svi njegovi poznanici, prijatelji i rođaci iz celog sveta koji su to videli odmah poverovali da je to Predrag, glavom i bradom. I od tada, Vukovićev telefon ne prestaje da zvoni, poznanici mu dolaze na vrata da se uvere da je kod kuće a ne na nekoj tajnoj operaciji, a rodbina ga otvoreno pita šta je to radio na Palama i otkud on sa automatskom puškom ispred kuće Karadžića. Predrag, potpuno zbunjen zbog svega, hvata se za glavu i ne može da veruje šta ga je snašlo.

NIKAD NIJE BIO NA PALAMA

Pedesetogodišnji Predrag Vuković rođen je u Bijelom Polju, a školovao se u Prištini i Beogradu, gde je i živeo do odlaska u Nemačku početkom osamdesetih. Ističe da njegovi vuku poreklo iz Hercegovine, ali da on nikada u životu nije bio ni na Palama, ni u Republici Srpskoj, iako ima želju da poseti te krajeve.

- Kako sada stvari stoje, bojim se da u dogledno vreme neću moći da ostvarim tu svoju želju i obiđem svoj narod u Srpskoj, jer strahujem da bi me i tamo prozivali, a sve zbog proklete fotografije koja mi je zagorčala život kao ništa do sada - kaže Vuković.

Predrag Vuković za Press RS kaže da mu prvo apsolutno ništa nije bilo jasno, ali da je, kada je video fotografiju, zaključio da zaista liči na vojnika, pa je čak, priznaje, i sam pomislio da je na fotografiji njegov lik.

- Pomislio sam da je u pitanju neka fotomontaža. Izvesno vreme bio sam politički aktivan i moja uverenja su poznata, jer sam bio potpredsednik Srpske radikalne stranke „Nikola Pašić", pretpostavio sam da je neko namerno moj lik ubacio u uniformu Eufora kako bih izgubio poverenje onih sa čijim se političkim idejama slažem - ističe Vuković.

Upravo zbog njegovih političkih stavova najviše su ga zabolela pitanja: Zašto izdaješ srpstvo? Kako te nije sramota? Vuković kaže da su ga zbog toga što je branio srpstvo pre rata u Jugoslaviji dva puta pokušali da ubiju i da je baš zato 1982. godine emigrirao u Nemačku. Tek je početkom devedesetih godina amnestiran, ali je ubrzo ponovo otišao u Nemačku.

FAKTI

- Vojnici Eufora pre sedam dana pretresli su kuće i stanove porodice Radovana Karadžića na Palama

- U vreme pretresa na Palama Predrag Vuković je bio u Nemačkoj i nije ni slutio da će sa tim događajem biti povezan

- Italijanski vojnik iz Eufora toliko liči na Predraga Vukovića, Srbina iz Dizeldorfa, kao da mu je brat blizanac

- Izjava gospođe Ljiljane Karadžić da je među vojnicima koji su pretresali stan bilo i onih koji su govorili srpski dodatno je podgrejala sumnje i produžila moju agoniju! Sad se ponovo ubijam od dokazivanja ljudima da to na slici nisam ja i da nema ni teoretske mogućnosti da bih ja to ikada i mogao biti! - priča Vuković i tvrdi da je odgovarao na pozive iz svih krajeva sveta, pa čak i iz Rusije.

Vuković se kune da je „poslednji čovek na svetu koji bi za bilo koji novac šikanirao porodicu Karadžić i pomogao Americi i njenom satelitu Haškom tribunalu da proganja srpske patriote".

- Izuzetno cenim Radovana Karadžića kao ličnost, jer je sve uradio za odbranu srpstva i srpskog naroda u BiH! Daleko od toga da bih ja išao da ga hapsim i pretresam imovinu njegovih najbližih! Naprotiv, kada bih ikako mogao, pomogao bih Radovanu! - tvrdi Vuković.

Svestan da je, bez ikakve krivice, žigosan kao „izdajnik", Vuković razmišlja kako da pronađe neku vezu preko koje bi uspostavio kontakt sa Euforom, koji bi, prema njegovom mišljenju, trebalo da se oglasi.

- Mislim da bi oni trebalo da zvanično kažu da u akciji pretresanja kuće Karadžića nije učestvovao nijedan Srbin, pogotovo ne Srbin koji se zove Predrag i preziva Vuković - kaže malerozni srpski emigrant.

Komentarišite vijest