Свијет обиљежава дан књиге

Štampa PDF
Ocena korisnika: / 0
LošeNajbolje 
Сарајево, 22. април 2008. године – Симболичан датум за свјетску књижевност је 23. април. Свијет обиљежава овај дан промовишући читање, издавање књига и заштиту интелектуалне својине заштитом ауторских права. Ми, организатори иницијативе „Читај БиХ“, придружујемо се обиљежавању одајући почаст писцима и књигама, охрабрујући све, а нарочито младе, да открију радости читања, обнављајући на тај начин поштовање према доприносу оних који су унаприједили друштвени и културни напредак човјечанства...


Да бисмо обиљежили овај дан, „Читај БиХ“ оглашава наградну игру, која ће трајати од 23. до 28. априла 2008. године. Наградна игра ће ученицима основних и средњих школа, као и студентима, пружити прилику да освоје 30 комплета књига, од којих се сваки састоји од по десет књига из збирке „Читај БиХ“. За учествовање на овом такмичењу, молимо Вас посјетите www.citaj.ba.

 

Преко 80 школских и јавних библиотека из цијеле БиХ исказале су интересовање за придруживање кампањи „Читај БиХ“, који су покренули Мисија ОЕБС-а у БиХ, Pro.ba, а уз подршку БХТ1, и надамо се да је ово тек почетак. Кампања ће трајати до краја године, током које ћемо посјетити школске и друге библиотеке, те донирати око 40 000 књига, разним школским и јавним библиотекама.

 

До сада смо посјетили седам библиотека, свакој дајући између 300 до 1 000 књига, с укупно 52 наслова, чији су аутори: Иво Андрић, Џорџ Орвел, Бранко Ћопић, Миљенко Јерговић, Виљем Шекспир, Андреј Николаидис и многи други.

 

Овим путем такође желимо да најавимо и документарни серијал, под називом: „Домаћа лектира“, који је рађен у продукцији Центра за савремену умјетност Pro.ba, а чије приказивање је планирано у првој половини маја на БХТ1. Серијал се бави кључним дјелима босанскохерцеговачке књижевности, које ће се кроз разговоре с различитим саговорницима, анализом историјских докумената, обрађивати у образовном и документарном маниру.

 

Посебан приступ и осавремењено ‘ново читање‘ оствариће се кроз разраду сваке појединачне емисије, односно одабраног дјела, а одређене сегменте у форми телевизијског есеја режираће истакнути босанскохерцеговачки филмски аутори: Намик Кабил, Аида Бегић, Фарук Лончаревић, Ален Дрљевић и Мирослав Мандић. Први дио серијала за 2008. годину, почињемо „Травничком хроником“ Иве Андрића, па затим „Баштом сљезове боје“ Бранка Ћопића. Више информација о серијалу свакако ће се накнадно објавити. 

За више информација о „Читај БиХ“, молимо Вас да посјетите www.citaj.ba .

Komentarišite vijest