Poginuo pjevač Toše Proeski

Štampa PDF
Ocena korisnika: / 0
LošeNajbolje 

Toše Proeski, popularni 26-godišnji makedonski pevač, poginuo je jutros u 6.25 sati u saobraćajnoj nesreći na autoputu Zagreb - Lipovac na ulazu u Novu Gradišku, javili su hrvatski mediji.

Umor vozača, nepoštovanje saobraćajnih propisa i neprilagodjena brzina najverovatniji su uzroci nesreće, saopšteno je iz policije.

Prema prvim informacijama, kako je medijima prenela portparolka Policijske uprave brodsko-posavske Kata Nuić, nesreća se dogodila u 6.25 kada je vozač "folksvagena tuareg" makedonskih tablica Georgij Georgijevski (32), najverovatnije zbog prevelike brzine i nedovoljnog razmaka, udario u kamion italijanske registracije, koji se kretao ispred njihovog automobila...


Pojedini mediji preneli su i izjavu vozača kamiona italijanskih registarskih oznaka, koji je policiji na mestu nesreće izjavio da je vozač "tuarega" vozio prebrzo, da se zabio u prikolicu njegovog kamiona, nakon čega je udario u zaštitnu ogradu.

Prema još nepotvrdjenim informacijama, u nesreći je najteže bio povrijedjen 26-godišnji Toše Proeski, koji se nalazio na mjestu suvozača, i koji je zbog težine povreda umro u 7.20 u bolnici u Novoj Gradiški.

Vozač Georgijevski je teško povredjen, dok je saputnica u vozilu Ljiljana Petrović (48), menadžer poginulog Proeskog, zadobila lakše povrede. Policija je o nesreći obavestila ambasadu Makedonije u Zagrebu

Makedonski pevač pop i tradicionalne muzike Toše (Todor) Proeski jedan je od najpopularnijih izvodjača na celom Balkanu, čije su mnoge pesme nedeljama na vrhu top lista Makedonije, Srbije, Crne Gore, BiH, a i Hrvatske.

VIDEO  NA LICU MJESTA

Biografija

Toše Proeski rodjen je 25. januara 1981. u makedonskom Kruševu, a njegov prvi javni nastup bio na na teen festivalu "Melfest" 1996. godine, gde je osvojio svoju prvu nagradu. Mnogi su već tada prepoznali njegove zavidne glasovne mogućnosti.

Na festivalu u Stipu 1997. godine nastupao je sa pesmom "Pusti me", a godinu dana posle trijumfovao je na festivalu u Skopju sa pesmom "Ostani do kraja". Slavu medju ex-yu publikom postigao je pesmama "Usni na usni" i "Sonce vo Tvoite Rusi Kosi", za koju je dobio nagradu na "Eurofestu".

Toše je godine 1999. potpisao ekskluzivan ugovor sa produkcijskom kućom "Avalon". Njegov prvi album "Nekade vo Nokta" izlazi iste godine, a svoj prvi veliki koncert održao je u oktobru 2001. godine u beogradskom "Sava centru".

Nedugo nakon toga, otputovao je na australijsku turneju zajedno sa još nekoliko velikih makedonskih muzičara.

Pobedom na Beoviziji 2003. godine s pesmom "Čija si" Toše je počeo graditi medjunarodnu karijeru, a iste godine pobedio je na nacionalnom izboru za pesmu Eurovizije. Godine 2004. u Turskoj predstavlja Makedoniju s pesmom "Life".

Toše je saradjivao sa nizom uglednih autora i izvodjača poput Marine Tucaković, Dine Muharemovića, grupe Sintezis ili legendarne Esme Redžepove, kao i sa Grigorom Koprovom, Fibusom (Phoebus), Željkom Joksimovićem, Leontinom, Borom Djordjevićem, Miro Buljanom, Antonijem Šolom i dr.

Takodje, dovršavao je i studije Muzičke akademije u Skoplju.

"Dan za nas" četvrti je Tošetov album i prvi za Hrvatsku i Sloveniju. Toše je hrvatskoj publici poznat i kao izvodjač pesme Srce nije kamen, najpopularnije pesme hrvatskog radijskog etera za 2006. godinu. Sa pesmom "Veži me za sebe" osvojio Grand Prix 11. Hrvatskog radijskog festivala na Hvaru. Njegov poslednji album "Igra bez granica" objavljen je u avgustu ove godine.

 

Komentarišite vijest