?iro:Bio bih i selektor RS!

Ĺ tampa PDF
Ocena korisnika: / 0
LošeNajbolje 

Godi mi podrška iz Republike Srpske i bila bi mi bila ?ast da jednog dana vodim njenu fudbalsku reprezentaciju! Ovo je u intervjuu za Press RS rekao novoizabrani selektor fudbalske reprezentacije BiH Miroslav ?iro Blaževi?, i dodao je da mu je zadovoljstvo što ?e mo?i da se osloni na selektora RS Bor?eta Sredojevi?a.

- Ja sam ?ovek koji voli sve ljude i sre?an sam kad mene vole. U svakom slu?aju, nadam se dobroj saradnji s ljudima iz reprezentacije Republike Srpske - jasan je novi selektor BiH.

Popularni ?iro na mestu selektora BiH zamenio je Mehu Kodru, a za njegov izbor glasalo je 14 od 15 ?lanova Izvršnog odbora FS BiH, uz jednog suzdržanog. U burnoj trenerskoj karijeri vodio je reprezentacije Švajcarske, Hrvatske i Irana, kao i brojne klubove u bivšoj Jugoslaviji i Evropi...

Najve?i uspeh ostvario je na Svetskom prvenstvu u Francuskoj 1998. godine, kad je sa Hrvatskom osvojio tre?e mesto.

Još se ne snalazi u novoj ulozi, sabira utiske i priprema se za veliki posao koji ga o?ekuje u Sarajevu. Za koji dan, kako kaže, stiže u BiH.

- Nisam se još uvek snašao, moram da priznam. Snalazim se, ali pomalo. Kad sunce zalazi, ?iro se snalazi...

Nije preostalo mnogo vremena do 20. avgusta i utakmice s Bugarskom. Kako se pripremate?

- Polako, nemam još nikakav odre?en plan. Sad idem prvo na sastanak s generalnim sekretarom Munibom Ušanovi?em, s njim bi trebalo da dogovorim šta i kako dalje da radimo. Još nije zakazano ni okupljanje, spiskovi se pripremaju. Znam samo jedno, moram da žurim. Utakmica s Bugarima je na pragu.

Kad stižete u Sarajevo?

- Vrlo brzo. Uskoro sam tamo i po?injem posao. A kada budem dolazio, do?i ?u i u Banjaluku. Da upoznam ljude, popijem kafu.

?uli ste da je ponovo formirana i reprezentacija Republike Srpske? Selektor Bor?e Sredojevi? vam se stavio na raspolaganje sa svojim timom, koji ?e, kako je istakao, biti svojevrstan filter za reprezentaciju BiH. Da li ?ete sara?ivati sa Sredojevi?em na tom planu?

- Naravno da ?u sara?ivati s njim. Znam ja dobro ko je Bor?e Sredojevi?! Ovom prilikom ga puno pozdravljam i želim da se zahvalim na takvoj podršci. Mislim da ?emo se dobro slagati. Nego šta, moramo svi da sara?ujemo i da se pomažemo. To je jedino razumno. Normalno da je dobra stvar to što ?e postojati takav tim.

Dobili ste podršku javnosti, ali i kolega sportskih radnika. Ipak, ima i onih kojima se ne svi?a vaš dolazak?

- A ?uj, koliko ih ima? Mislim, tih što su protiv mene, ima li ih puno? Ne?e valjda oni da mi prave probleme?

Gde o?ekujete probleme?

- Ne verujem da ?e biti ikakvih problema osim fudbalskih. A zna se kakvi su fudbalski problemi. Ako pobediš, sve je dobro. A kad gubiš, onda sve to dobro postaje loše.

Kako ?ete se nositi sa eventualnim otkazima reprezentativaca? O?ekujete li da ?e se svi odazvati?

- Igra?i ?e moliti da igraju za reprezentaciju. Gde god da sam radio, državni dres je bio nešto najvažnije. Mora?e svi da se namu?e za mesto u timu. Jedino mesto gde fudbaleri treba da se bore i pokažu šta misle i mogu jeste teren, a oni koji ne vrede kod mene ne?e ni igrati.

Šta ste postavili kao prvi cilj?

- Odlazak u Južnu Afriku na Svetsko prvenstvo 2010. Svi zajedno moramo da radimo da bismo došli do tog cilja. Da budemo jedinstveni u tom poslu koji nije nimalo lak, a koji možemo da obavimo kako treba.

Verujete li da BiH ima igra?ki potencijal za takav poduhvat?

- Pogledajte samo gde sve igraju bh. reprezentativci. To su vrhunski klubovi i vrhunski igra?i. Naravno da postoji kvalitet, i to ?e ubrzo da se vidi i na terenu, u reprezentativnim me?evima.

Sine, boje se mog uspeha!

Neki od vode?ih trenera i stru?njaka, prvenstveno iz Sarajeva, energi?no se protive vašem dolasku. Faruk Hadžibegi? je nedavno rekao da vam nije sklon jer se ne deklarišete kao Bosanac! I Elvir Boli? nije bio presre?an?

- Sine, znaš li ti razlog zašto me oni blate? Oni se boje mog uspeha. Zašto ne do?u oni za selektora, nego su ?ekali da ja do?em? Ja njih ne osu?ujem, uveren sam da ?e i oni spoznati da mene ne zanimaju novci ni slava, ve? uspeh njihove i moje Bosne. Vidite, mene nikad nije napao Suši?, jer je veliki igra?, trener i ?ovek. Ni Mari?, Bajevi?, Osim, Sliškovi?, nikad nisu nešto ružno rekli o meni...

Komentarišite vijest