Bilećani šalju čistu vodu CG i HR

Štampa PDF
Ocena korisnika: / 0
LošeNajbolje 

bileca-94Izgradnjom uređaja za pročišćavanje otpadnih voda biće riješen višedecenijski problem stanovnika opštine Bileća. Time će se obezbijediti čista voda za sve korisnike koji se snabdijevaju iz Bilećkog jezera, od Bileće nizvodno Trebišnjicom do Trebinja.
Ovo je istakao načelnik opštine Bileća Dragan Babić. Ukupna vrijednost cjelokupnog projekta, koji podrazumijeva izgradnju kanalizacione mreže, prečistača i kolektora je oko osam miliona - rekao je Babić i dodao da bi izgradnja trebalo da bude završena do kraja sljedeće godine...

Prema njegovim riječima, stari kolektor nije u funkciji gotovo četiri decenije pa otpadne vode ovoga kraja bez obrade otiču u Bilećko jezero.

- Izgradnjom ovog sistema riješiće se problem ne samo Bileće već i dijela Crne Gore i Hrvatske, koje posredno ili neposredno koriste vodu Bilećkog jezera. Ovaj sistem bi trebalo da zadovolji potrebe najmanje 10.000 korisnika - rekao je Babić.

Babić je istakao da je u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske prisustvovao potpisivanju Ugovora o izgradnji uređaja za pročišćavanje otpadnih voda u Bileći.

On je naglasio da je izgradnja uređaja za pročišćavanje otpadnih voda veoma značajna za sve stanovnike ovog i šireg područja istočne Hercegovine, sve do Čapljine i Dubrovnika.
- Čekali smo 36 godina da se počne sa izgradnjom uređaja za pročišćavanje otpadnih voda. Potpisivanjem ovog ugovora započeli smo rješavanje velikog problema ne samo Bileće. Ovaj projekat je veoma značajan za sve dijelove Hercegovine, pa čak sve do Dubrovnika, jer će stanovnici tih područja koristiti prečišćenu vodu od Bilećkog jezera u čitavom toku rijeke Trebišnjice - kaže Babić.

Prema njegovim riječima, projekat će biti realizovan u etapama, a prva faza će koštati od četiri do 4,5 miliona maraka. Već su počeli radovi na sređivanju lokacije i pripreme za izgradnju temelja budućeg postrojenja.

Izgradnja prečistača otpadnih voda u Bileći bi trebalo da bude završena do kraja 2011. godine, a tada će kanalizacione vode Bileće odlaziti potpuno čiste u Bilećko jezero.  
Finansiranje projekta

Pored opštine Bileća, izgradnju prečistača otpadnih voda finansiraće Svjetska banka, Hidroelektrana Trebišnjica i Vlada Republike Srpske. Izvođač radova je kompanija "Higra" iz Bijeljine.

Autor: Jelena Mihić / Glas Srpske

Komentarišite vijest