Bileći prijeti restrikcija vode

Štampa PDF
Ocena korisnika: / 0
LošeNajbolje 

vodaBileći prijeti restrikcija vode - Osnovni sud u Trebinju donio je presudu po kojoj su svi računi bilećkog Vodovoda blokirani, zbog čega su stanovnicima ove opštine od naredne sedmice najavljene četvorosatne restrikcije u snabdijevanju vodom. Borislav Vukoje, direktor Vodovoda je potvrdio je za portal TrebinjeDanas.com da će isporuka vode za piće, od utorka, 9. novembra, biti prepolovljena , te da su na takvu, nepopularnu, mjeru prinuđeni blokadom računa...

„Dužni smo „Elektro - Hercegovini“ oko 2 miliona i trista hiljada maraka i ti dugovi se gomilaju godinama zato što je cijena vode niska, pa ne može pokriti troškove proizvodnje i utrošene električne energije da se proizvodni proces obavi. Prva blokada je aktivirana ljetos, pa je odložena do kraja oktobra i ona je sada automatski aktivirana, što će značiti i kraj rada preduzeća, jer mi vrlo brzo nećemo imati sredstva da servisiramo troškove proizvodnje i poslovanja. Ukoliko se ova situacija brzo ne riješi moraćemo da uvedemo restrikcije da bi smanjili troškove za oko 50 odsto, rekao je za TrebinjeDanas Borislav Vukoje.

On kaže da su mjesečni računi za struju Vodovoda iznosili i do 35 hiljada maraka, zbog specifičnosti sistema vodosnabdijevanja koji zahtijeva dva pumpanja.

„Mi vodu iz izvorišta pumpamo do fabrike vode, pa je poslije prepumpavamo u gradski rezervoar. To su, dakle, dva prepumpavanja na visini od 120 metara koja vrše agregati snage 110 kilovata, pa je za taj proces potrebna ogromna količina električne energije,“ objasnio je Vukoje.

On ističe da je cijena vode među najnižim u RS, odnosno da je za fizička lica 0,56 maraka, za pravna 2,03 marke i za ostala pravna lica kao što su vrtići i škole cijena vode iznosi 1,27 maraka, te napominje da je Opštini Bileća upućen zahtjev za povećanje cijene od 60 odsto.

„Na taj način stanovnici Bileće plaćali bi možda i najskuplju vodu u RS, jer bi cijena za jedan kubik vode izašla i do 1,30 KM, ali nažalost u ovom trenutku nemamo drugu opciju, nego da tražimo više cijene vode,“ kazao je Vukoje.

Načelnik opštine Bileća Dragan Babić potvrdio je za portal TrebinjeDanas.com da će se do kraja novembra održati sjednica loklanog parlamenta na kojoj bi se razmatrao zahtjev Vodovoda.

Babić kaže da će razgovati i sa nadležnim u „Elektro - Hercegovini“ i Hidroelektranama na Trebišnjici kako bi izašli u susret dok se ovaj problem ne riješi, a s ciljem da građani ne bi ispaštali.

M.S.

Komentarišite vijest