Bilećani bez vode 14 sati dnevno

Štampa PDF
Ocena korisnika: / 0
LošeNajbolje 

1191932902_bileca32-vladixStanovnici Bileće od sutra neće imati redovno snabdijevanje vodom zbog toga što bilećki "Vodovod" duguje više od dva miliona maraka "Elektrohercegovini" za potrošenu električnu energiju.

Mjere redukcije vode u Bileći kretaće se u intervalima od osam do 12 časova, od 16 do 20, te od 24 do šest časova, a trajaće dok se ne riješi problem sa dugovima. Zbog presude Osnovnog suda u Trebinju na tužbu "Elektrohercegovine", koja je donesena 1. novembra 2010. godine, blokiran je žiro račun bilećkog JP "Vodovod"...

Zbog toga je ovo preduzeće primorano da sprovede mjere redukcije vode.

U upravi "Vodovoda" ističu da trenutni dug preduzeća prelazi 2.000.000 maraka, što bi ovo preduzeće moglo dovesti do potpunog kolapsa.

- Ako se hitno ne riješe ovi problemi, nećemo moći obavljati svoju osnovnu djelatnost, odnosno isporučivati redovno vodu stanovnicima Bileće, jer nećemo moći servisirati osnovne troškove poslovanja - ističu u upravi.

Direktor "Vodovoda" Bileća Borislav Vukoje rekao je da je problem nastao prije šest godina.

- Uprava je učinila sve što je mogla da do ovog ne dođe. Tražili smo od nadležnih organa lokalne samouprave korigovanje cijena, dok smo od republičkih institucija tražili da pomognu u prevazilaženju problema. Međutim, nije došlo do korekcije cijena niti do subvencija troškova električne energije - istakao je Vukoje.

On je naveo da je sistem vodosnabdijevanja u Bileći specifičan jer zahtijeva dva prepumpavanja od izvorišta do krajnjih potrošača.

-        Dugovi za struju se gomilaju godinama i nemoguće ih je izmiriti, prije svega zbog niske cijene kubika vode od samo 0,56 KM za domaćinstva i oko dvije marke za privredu. Iako je naplativost zadovoljavajuća, taj novac ne može da pokrije naše troškove - dodao je Vukoje.
Poskupljenje

Načelnik opštine Bileća Dragan Babić istakao je da je "Vodovod" uputio zahtjev za poskupljenje vode za 60 odsto.

- Na sjednici SO Bileća do kraja novembra razmatraćemo ovaj zahtjev, ali je teško reći da li će i koliko voda poskupjeti u ovakvoj ekonomskoj situaciji - kaže Babić.

Jelena Mihić za Glas Srpske

Komentarišite vijest