"Bilećanka" otišla pod stečaj

Štampa PDF
Ocena korisnika: / 0
LošeNajbolje 

bileca54Stečajni sudija Mirjana Kokotović pozvala je povjerioce "Bilećanke" da u ruku od 30 dana prijave svoja potraživanja, a dužnici preduzeća da svoje obaveze izmire bez odlaganja.

Zahtjev za pokretanje stečaja "Bilećanke" podnijeli su radnici tog preduzeća u maju ove godine, a Privredni sud je odluku donio nakon sprovedenog predstečajnog postupka...

Iz finansijskog izvještaja "Bilećanke" za prvo polugodište 2010. godine, vidljivo je da kumulirani gubitak preduzeća iznosi čak 27,5 miliona KM, dok su dugovi dostigli oko 8,5 miliona KM, od čega 80 odsto čine kratkoročne obaveze.

Oko 300 bivših i sadašnjih radnika "Bilećanke" u martu je protestovalo tražeći da im bude uplaćeno od jedne do deset godina radnog staža, preispita poslovanje preduzeća i da se izvrši revizija njegove privatizacije, pišu Nezavisne novine.

Na protestu je istaknuto da u "Bilećanki" radi samo pogon konfekcije i iznesena tvrdnja da je to kamuflaža za razne nezakonite radnje. Ukazano je da su iz ove firme prodate velike zalihe gotovih proizvoda i sirovina, kao i predstavništva u Beogradu, Zagrebu, Skoplju i Herceg Novom, što je negirao direktor Rajko Rogan navodeći da je prodata oprema bila rashodovana i neupotrebljiva.

"Bilećanka" je privatizovana 2005. godine kada je 30 odsto kapitala na berzanskoj aukciji kupila grupa bivših rukovodilaca preduzeća za 80.500 KM. Najveći pojedinačni akcionari preduzeća su Fond PIO i Fond za restituciju RS koji imaju deset, odnosno pet odsto akcija.

Biznis.ba

Komentarišite vijest