Sastanak o izgradnji HE na Bilećkom jez.

Štampa PDF
Ocena korisnika: / 0
LošeNajbolje 
Sastanak čelnika elektroprivreda Crne Gore i RS i resornih ministarstava o izgradnji hidrocentrale HE "Boka", koji je trebalo da se održi danas u Banjaluci, odgođen je iz tehničkih razloga rečeno je u crnogorskom Ministarstvu ekonomije .

Podgoričke "Vijesti" objavile su juče da će se sastanak održati sutra i da bi već tada mogla biti objavljena preliminarna odluka o izgradnji HE.


Direktor Elektroprivrede Crne Gore Srđan Kovačević je kazao podgoričkom dnevniku da će se na sastanku razgovarati, između ostalog, o tome kojim potencijalom vode Bilećkog jezera raspolaže Crna Gora, a kojim delom RS.

Dosadašnji proračuni pokazali su da bi ta HE trebala da proizvodi 1,3 milijardi kilovat-sati godišnje, što bi pokrilo gotovo čitav crnogorski deficit.

Očekuje se da HE obezbjedi vodu za sve gradove Boke Kotorske, primorje, druge crnogorske regije i za izvoz.

Voda će cijevima i tunelima iz Bilećkog jezera biti dovedena u zaleđe Risna, a agregati će biti instalirani u podzemnoj mašinskoj hali. Crnogorski privrednici decenijama su pokušavali da se dogovore sa kolegama iz BiH o naknadi za korišćenje vode Bilećkog jezera čijih 40 odsto površine i 28 odsto kubikaže leži u opštini Nikšić.

Tu vodu više od 60 godina koriste hidrocentrale "Trebinje 1" i "Trebinje 2" u RS, "Dubrovnik" u Hrvatskoj i "Čapljina" u Federaciji BiH.

Godišnje proizvode 2,7 milijardi kilovat-sati, što odgovara količini od oko 90 odsto crnogorske proizvodnje.

Član Odbora direktora EP CG Vojin Đukanović je kazao da "nije korektno od BiH i Hrvatske što taj problem nije ranije riješen", ali da je "dogovor bolje riješenje od dugotrajne međunarodne arbitraže".

Komentarišite vijest