Kad padne snijeg mještani bile?kog sela Zasade ne?ekaju komunalce ve? Zoran Vujovi? pali tarktor i sa svojom napravljenom ralicom od trvdog lima sa nekadašnje stare mlinice daje se na posao.Selo je udaljeno od Bile?e preko 45 kilometara, a od Berkovi?a osam i put do njega ne spada u prioretni pravac koji se ?isti...
Kada je pao veliki snijeg za krsnu slavu Svetog Nikolu i niko nije moga do?i na krsnu svije?u, što se nepamti zadnjih stotinu godina, odlu?io sam da napravim ralicu za traktor i sam ?istim put –rekao je Zoran Vujovi?, mještanin bile?kog sela Zasada.
Stare ?eli?ne table sa nekadašnje mlinice iz Dabarskog polja poslužile su ovom vrijednom hercegovcu da od njih napravi ralicu i krene u ?iš?enje snijega.A snijega nije falilo,palo ga je preko 30 santimetara u Zasadi , selu smještenom na preko 700 metara nadmorske visine i skrivenom od od o?iju javnosti u uvali izme?u Repašnice i Kubaša.

Od ?eli?nih tabli i nekoliko cijevi uspio sam da sam napravim ralicu.Iako je asvalt stigao do moje ku?e prije nekoliko godina ,put se ?isti me?u zadnjima i mi smo uvjek odsje?eni od svijeta po nekoliko dana posle svakog snijega-rekao je Vujovi? i dodao da njegova ralica ?isti puteve kao i specijalizovane mašine za ?iš?enje snijega.
Zasada je selo koje teritorijalno pripada opštini Bile?a,a zbog udaljenosti mati?ne opštine stanovnici su vezani za berkovi?ku opštinu.Djeca iz Zasade idu u berkovi?ke osnovne škole, a stanovništvo do berkovi?kog doktora,pošte,banke,prodavnice...
Šta ti je Zasada do obi?no hercegova?ko selo, koje u ljutom kršu nad terasastim dolinama i njivama, vene i dogoreva u, ovom, o?ito nenaklonjenom vremenu.

Naše selo je vezano za Berkovi?e i to nam jedini put iz njega.Kroz selo prolazi dva kilometra asvalta sela Dolovi koje pripada Berkovi?ima i udaljeno je šest kilometara od Berkovi?a, ali pošto to nisu prioritetni pravci moramo sami da se snalazimo –rekao je Vujovi? ?iste?i put i bile?ke i berkovi?ke opštine.
Pomo? od opština
Traži?u od opština Bile?e i Berkovi?i da mi daju gorivo za održavanje puta-kaže Zoran Vujovi? i put Zasada –Berkovi?i za slede?u zimsku sezonu bi?e prohodan!
Komentarišite vijest