Bileća - filmski grad

Štampa PDF
Ocena korisnika: / 14
LošeNajbolje 

karlmaldenBILEĆA je, sudeći prema imenima filmskih radnika koja potiču iz tog mesta ili njegove okoline, jedan od najvećih srpskih filmskih gradova uprkos činjenici da cela opština jedva da ima 14.000 stanovnika.

Među umetnicima iz sveta filma najčešće se i najpre pominju Karl Malden (Milan Sekulović) i Dušan Vukotić, obojica dobitnici Oskara koji im je dodelila Američka filmska akademija...

- Otac Karla Maldena, Petar Sekulović, otisnuo se iz Bileće uoči Prvog svetskog rata i stigao čak i do Amerike u potrazi za zaradom i boljim životom. Tamo su ubrzo rodio i sin Mladen. Sekulovića danas više nema u Bileći, ali na njih podsećaju njihovi porodični spomenici u groblju u obližnjem Podosoju, koje je, sve do poslednjih decenija 20. veka bilo i gradsko pravoslavno groblje. Ali o njima je u Bileći ostala priča, a stariji meštani su ih zapamtili kao izvrsne glumce i pozorišne i amaterske radnike i odlične zanatlije - priča Šćepan Aleksić, dugogodišnji hroničar tog kraja.

Od bilećkih Sekulovića, poslednja je u tom gradiću, pre četrdesetak godina, umrla Stana Sekulović, koja je bila strina Karla Maldena. Iako nepismena, bila je odlična glumica nekadašnjeg bilećkog amaterskog pozorišta, pri čemu joj je u čitanju i učenju uloga pomagao muž Stevo, takođe izvrstan glumac amater.

- Oskarovac Dušan Vukotić, koji je pre nekoliko godina umro u Zagrebu, u Bileći je rođen i tu proveo najranije detinjstvo. Njegov otac bio je službenik, pa se tako i našao u tom kraju - dodaje Aleksić.

Tu se ne završava lista filmskih velikana koji imaju bilećko poreklo.

- Svetski čuveni režiser Emir Kusturica, koji je rođen i odrastao u Sarajevu, takođe ima bilećke korene, jer mu je otac iz obližnjeg sela Plana, a u Sarajevu se našao posle Drugog svetskog rata. Bilećani su i pisci i scenaristi Momo Kapor, Radoslav Bratić i Mirko Kovač - veli naš sagovornik.

Lista se ni tu ne završava jer bilećke korene imaju i glumci Boris Komnenić i Ljiljana Blagojević. U Bileći su rođeni i odrasli i beogradski glumac Dragoljub Denda i zagrebačka glumica Ankica Dobrić.

- Da sve bude zanimljivije pre četiri godine je jedan beogradski list sačinio listu najmoćnijih i najuticajnijih Srba u svetu. Osim Emira Kusturice i Karla Maldena, na toj listi se našla i američki kongresmen Melisa Luburić Bin. Neverovatno, ali i ona je poreklom Bilećanka. Roditelji njenog oca stigli su u Ameriku između dva svetska rata i potiču iz bilećkog sela Rioce. U Bileći i danas imaju dosta rođaka Luburića, Vukovića i Miloševića - ispričao nam je Šćepan Aleksić.

R. GUTIĆ - novosti.rs

Komentarišite vijest