Osnovano preduzeće "HE Dabar"

Štampa PDF
Ocena korisnika: / 3
LošeNajbolje 

U Hidroelektranama na Trebišnjici "HET" u Trebinju danas je na vanrednoj sjednici skupštine akcionara osnovano zajedničko koncensiono preduzeća "HE Dabar" DOO za proizvodnju i prodaju električne energije, čiji će zadatak biti da sa HET-om i Elektroprivredom RS (ERS) vodi dalje aktivnosti na izgradnji Hidroelektrane HE Dabar, potvrdio je Marko Mitrović, direktor HET-a...

Prema njegovim riječima, v.d. direktora novoosnovanog preduzeća biće Radivoje Bratić, doskorašnji ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

Mitrović je istakao da je osnovački kapital preduzeća milion maraka, od čega 70 odsto sredstava će uložiti HET, a 30 odsto ERS.

Vanrednoj sjednici je prisustvovao i Zoran Tegeltija, ministar finansija RS i predstavnik državnog kapitala u Hidroelektranama na Trebišnjici koji je istakao da je strateško opredjeljenje Vlade, kada je u pitanju energetika, obnovljivi izvori energije i izgradnja elektroenergetskih objekata.

Što se tiče isplativosti izgradnje HE Dabar, Tegeltija je istakao, da je studija izvodljivosti pokazala da će ona biti isplativa kao proizvođač električne energije, ali i zbog toga što će voda biti dodatno prerađivana i proizvođena električna energija.

U ERS-u je ranije potvrđeno da se početak pripremnih radova za izgradnju HE Dabar, prvog novog postrojenja u velikom hercegovačkom hidroenergetskom sistemu Gornji Horizonti, očekuje u drugoj polovini ove godine.

Investicija vrijedna 180 miliona evra predviđa četvorogodišnju izgradnju HE Dabar instalisane snage 159 megavata uz projektovanu prosječnu godišnju proizvodnju struje od 251 gigavat-časova.

U Upravi ERS-a su naveli da bi se finansiranje izgradnje HE Dabar odvijalo obezbjeđenjem kreditnih sredstava /75 odsto/ i vlastitih sredstava osnivača /25 odsto/.

Studijska i terenska istraživanja mogućnosti korišćenja energetskog potencijala Gornjih Horizonata, kojima pripada i HE Dabar, započeta su prije skoro 40 godina. Osnove aktuelne koncepcije korišćenja voda Gornjih Horizonata na pravcu Gatačko polje - rijeka Zalomka - Nevesinjsko polje - Dabarsko polje - Fatničko polje - akumulacija Grančarevo, ustanovljene su još 1976. godine.

M.S. trebinjedanas

Komentarišite vijest