U Koritima obilježeno 70 godina od stradanja

Štampa PDF
Ocena korisnika: / 11
LošeNajbolje 

koricka-jamaKod Korićke jame u selu Korita, opština Bileća, u koju su ustaše bacile i mučki ubile više od 130 Srba, mještana ovog i okolnih sela, danas je služen pomen i obilježeno 70 godina od ovog strašnog zločina.

Zločin u Koritima dogodio se u noći između 3. i 4. juna 1941. godine, a kosti korićkih stradalnika izvađane su 1953. godine, kada je na osnovu 180 pronađenih lobanja ustanovljeno da je broj žrtava Korićke jame bio znatno veći...

Najstarija žrtva bio je osmadesetogodišnji Јevto Svorcan, a najmlađa četrnaestogodišnji Kosta Glušac koji je jedini pružao otpor zlikovcima nad jamom.

U obraćanju ispred spomen kosturnice u Koritima, ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Petar Đokić rekao je da ovakvi događaji opominju i obavezuju, poručivši da srpski narod može da oprosti, ali nikada da zaboravi ovaj zvjerski zločin.

 

On je istakao da je narod Hercegovine u svojoj dugoj istoriji na ovim prostorima uvijek imao sposobnost da se uzdigne i da se dostojanstvom odbrani od svih zla koja su mu nametana.

 

"I ubuduće ćemo se okupljati na ovom i ovakvim mjestima masovnog stradanja srpskog naroda kako bi se pokazalo da je istorija ovih prostora obilježena užasnim stradanjama kojima su bili izloženi Srbi, umjesto istorijskih falsifikata kojima se danas, nažalost, podliježe, da su Srbi zločinci i da su odgovorni za žrtve drugih. Istorija, posebno Hercegovine, govori sasvim suprotno", istakao je Đokić.

Služeći pomen korićkim mučenicima, vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije naglasio je da je Korićka jama simbol svih srpskih ratova, pomora, mučeničkih smrti, kao i paradigma srpskog stradanja, ali i spasenja.

 

Načelnik opštine Bileća Dragan Babić istakao je da Srbi okupljanjem kod Korićke jame šalju snažnu poruku svojim prijateljima i neprijateljima širom svijeta da ih još ima, da su jedinstveni i da postoje kao nacionalno biće, te da se može na njih računati u vječnoj borbi za pravdu i slobodu.

Na času istorije besjedio je istoričar Drago Mastilović koji je rekao da je činjenica da su egzekutori zločina bili prve komšije, muslimani iz Fazlagića Kule kod Gacka, od kojih mještani Korita nisu očekivali takav zločinački i sadistički poriv za uništavanjem svega što je srpsko.

 

Kod spomenika stradalnicima Korita govorili su njihovi potomci, te akademici Matija Bećković i Rajko Petrov Nogo.

 

Obilježavanje 70. godišnjice stradanja na Korićkoj jami organizovali su Eparhija zahumsko-hercegovačka i primorska, opštine Bileća i Gacko, odbori Srpskog kulturnog i prosvjetnog društva "Prosvjeta" iz Bileće i Gacka, te potomci korićkih mučenika i mještani Korita.

Prvo spomen-obilježje korićkim žrtvama izgrađeno je 1966. godine, a 1991. godine, na 50. godišnjicu zločina, na spomenik je postavljena i skulptura, rad akademskog vajara Nandora Glida iz Beograda.

Obilježavanju 70. godišnjice stradanja na Korićkoj jami prisustvovalo je više stotina građana istočnohercegovačkih opština, Crne Gore i Srbije.

Među stradalnicima najviše je bilo mještana iz porodice Svorcan, Bjelica, Starović, Trklja, Šarović, Šakota, Glušac, Rogač, Јakšić, Dumnić, Kovačević, Kurdulija, Kosnić, Milošević, Milović, Nosović, Radan.

V.D. / SRNA

Komentarišite vijest