Biće posječeno hiljadu stabala

Štampa PDF
Ocena korisnika: / 5
LošeNajbolje 

Dio kompleksa borove šume na Hadžibegovom brdu u opštini Bileća zahvatilo je gljivično oboljenje koje se ne može izliječiti pa se zaražena stabla moraju posjeći.

Šef Šumarske uprave Bileća Zdravko Ivković je istakao da je ova opaka biljna bolest uočena na površini od oko 50 hektara i na više od hiljadu stabala crnog bora. On smatra da je oboljenje zahvatilo ovaj kompleks poslije nevremena i grada koji je pogodio Bileću prošlog ljeta...

Ivković je naglasio da će ekonomska šteta zbog sječe ovih četinara biti velika, ali je daleko veća ekološka šteta.

- Gljivično oboljenje je poslije nevremena zahvatilo borovinu i prouzrokovalo sušenje iglica, a potom i stabala. Šumski kompleks je od tada ugrožen parazitnim gusjenicama poznatim kao borov četnjak - rekao je Ivković.

Stručnjaci sa banjalučkog i beogradskog fakulteta obišli su ugroženo područje i konstatovali da je riječ o teškom gljivičnom oboljenju.

- Borba protiv biljnih bolesti je veoma teška, a oboljenje može lako da izmakne kontroli jer spore gljivice brzo prenose vodeni tokovi, vjetar, insekti i ptice - rekli su stručnjaci koji su evidentirali lančanu zarazu i savjetovali da se oboljelo drveće posiječe jer prijeti opasnost od daljeg širenja.

- U Hercegovini je svako drvo dragocjeno pa smo pokušali na sve načine da spasemo ove pedesetogodišnjake, iako su nam stručnjaci sa šumarskog fakulteta iz Banjaluke i Beograda predočili da se radi o teškom biljnom oboljenju - kaže Zdravko Ivković, šef Šumarske uprave Bileća.

Prije nekoliko godina ovo isto oboljenje zahvatilo je i četinare na području Višegrada. Kako kaže Ivković i od kolega iz Šumarske uprave Višegrad dobili su savjet iz iskustva da se zaražena stabla moraju posjeći. I pored svih pokušaja da se spasi ovaj šumski kompleks, moraće se posjeći pedesetogodišnjaci.

- Obilježena su zaražena stabla i sada se čeka izbor za izvođača radova. Mi se nadamo da će se ta procedura brzo završiti, jer postoji mogućnost širenja oboljenja i na druga za sada zdrava stabla - ističu u Šumarskoj upravi.ž
"Zeleni pojas"

U šumarskoj upravi ističu da će u budućem periodu posebno štititi komplekse borovine na Hadžibegovom brdu, ali i na drugim lokacijama jer je to dio "zelenog pojasa" Bileće.

Glas Srpske

Komentarišite vijest