Uskoro čistija voda

Štampa PDF
Ocena korisnika: / 8
LošeNajbolje 

U Bileći će danas na elektro pogon biti priključena Fabrika za prečišćavanje otpadnih voda oborinske i fekalne kanalizacije koje decenijama slobodno otiču u Bilećko jezero, a početkom sljedeće sedmice cijelo postrojenje će početi sa probnim radom, rekao je Srni načelnik Bileće, Dragan Babić...

On je dodao da će realizacijom ovog projekta, koji podrazumijeva još jednu fazu, biti riješeno jedno od gorućih problema ove opštine, te da od prečistača neće imati koristi samo lokalno već i stanovništvo Trebinja, Herceg Novog i Dubrovnika, jer koriste  vodu iz bilećkog jezera.

Babić  podsjeća da su radovi na ovoj fazi gradnje Fabrike za prečišćavanje otpadnih voda  počeli u oktobru prošle godine i da su završeni prije vremena, te da predstoje radovi na kolektorskom dijelu, koji podrazumijeva  razdavajanje oborinske i fekalne kanalizacije, koje će se razdvojeno odvoditi prema postrojenju za prečišćavanje.

Prema nezvaničnim procjenama, do sada je samo oko 50 odsto gradskog područja opštine bilo priključeno na kanalizacionu mrežu.

Za realizaciju cijelog projekta biće izdvojeno oko osam miliona maraka, od čega će Hidrolektrane na Trebišnjici finansirati polovinu projekta, opština Bileća oko 300.000 KM, dok će ostatak obezbijediti Svjetska banka i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

U opštini Bileća kažu da će se rješavanjem problema otpadnih voda i čistijim bilećkim jezerom stvoriti mogućnost da ova opština postane rekreaciono-turističko i sportsko središte cijele istočne Hercegovine, s obzirom da je zamišljen projekat uređenja plaže, sportskih terena i raznih drugih sadržaja povezanih s ribolovom na jezeru.

srna

Komentarišite vijest