Održani 13. Ćorovićevi susreti pisaca

Štampa PDF
Ocena korisnika: / 10
LošeNajbolje 
U Bileći su danas otvoreni 13. Ćorovićevi susreti pisaca "Srpska proza danas", tradicionalna kulturna manifestacija koja će u naredna tri dana okupiti najpoznatije srpske prozne stvaraoce, književne kritičare i ugledne profesore iz Republike Srpske, Srbije i Crne Gore.

Otvarajući manifestaciju, akademik Svetozar Koljević je u prigodnoj besjedi istakao da je Hercegovina ne samo jedna od kolijevki srpske kulture i jezika, već je njena oaza vijekovima - od narodne poezije do Ćorovićevih savremenika i današnjih dana...

"Pa šta bi o toj oazi u ovako svečanoj prilici moglo da se kaže nego da se podsjetimo kako smo zaboravili muku i krv, kojima smo nešto makar i malo stekli", istakao je Koljević.

U okviru manifestacije "Prosvjetina" povelja uručena je Bilećaninu Mihajlu Vujoviću - "Prosvjetinom“ povjereniku u Beču za doprinos pokretanja "Prosvjete" u ovom austrijskom gradu. Zahvaljujući za priznanje, Vujović je istakao da SPKD "Prosvjeta" u Austriji ima veliku istorijsku priliku i šansu - ne samo da integriše Srbe koji žive na tom prostoru, nego i da privoli i zainteresuje auastrijske prijatelje za srpsku kulturu.

U ime organizatora posjetioce je pozdravio predsjednik Odbora Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva (SPKD ) "Prosvjeta" u Bileći Nikola Asanović, koji je čestitao dobitnicima i svima poželio dobrodošlicu na "Ćorovićeve susrete".

Nakon svečanog otvaranja manifestacije istoričar umjetnosti Nikola Kusovac otvorio je izložbu slika akademskog slikara Branka Nikitovića, nakon čega je za učesnike Ćorovićevih susreta organizovana posjeta manastirima na području opštine Trebinje i Bileća.

U bilećkom Domu kulture večeras od 20.00 časova biće održano književno veče "Srpska proza danas", koje će voditi književnik Jovan Delić, a na kome će govoriti petnaestak istaknutih pisaca. Drugog dana manifestacije planiran je okrugli sto o temi "Književno djelo Dragoslava Mihailovića", na kome učestvuju pisci i književni kritičari, a na večeri laureata nagrada "Svetozar Ćorović" biće uručena književniku Miroslavu Toholju za roman "Zvona za Trojicu".

U okviru "Ćorovićevih susreta" u Gacku će sutra biti održan naučni skup istoričara o temi "Hercegovina pod austrougarskom okupacijom", na kome će nagrada "Vladimir Ćorović" biti uručena akademiku Ljubomiru Maksimoviću za cjelokupan rad, kao i profesoru Đorđu Mikiću za knjigu "Austrougarska ratna politika u BiH od 1914. do 1918. godine".

Za subotu, 24. septembra, planirani su književni časovi u Mostaru, Žitomisliću, Nevesinju i Gacku. Pokrovitelji manifestacije su Ministarstvo prosvjete i kulture RS, Ministarstvo nauke i tehnologije RS, te opštine Bileća i Gacko.

Milosava Supić - Vuković

Komentarišite vijest