Epidemija zaušaka u I. Hercegovini

Štampa PDF
Ocena korisnika: / 6
LošeNajbolje 

U Republici Srpskoj je za 11 mjeseci prošle godine registrovano 1723 oboljelih od zaušnjaka, a najviše na području Istočne Hercegovine i Pala, potvrđeno je u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske.

Prema riječima Radivoja Čalije, direktora Zavoda za zaštitu zdravlja Trebinje, od ukupno 647 registrovanih oboljelih sa područja I. Hercegovine, najviše ih je iz Bileće, Nevesinja, a potom iz Gacka i Trebinja, osim u Ljubinju gdje epidemija nije proglašena.

- U posljednje vrijeme najviše zaraženih je u Bileći dok je nešto manje ovih pacijenata iz drugih istočnohercegovačkih opština - rekao je Čalija.

On napominje da je ova bolest više ugrozila muškarce nego žene, pa je od ukupnog broja oboljelih 440 muškaraca i 204 žene.

- Kada je riječ o dobi najviše oboljelih, 266, je u uzrastu od 15 godina do 19. Oboljelih dvadesetogodišnjaka je 208. Zanimljiv je i podatak da je od ove zarazne bolesti oboljelo i 83 djece uzrasta od šest godina do 14 - kaže Čalija.

Parotitis ili zaušnjaci je akutna virusna zarazna bolest koja je obilježena bolnim uvećanjem žlijezda slinovnica, a ponekad zahvata polne žlijezde, moždane ovojnice, gušteraču i druge organe. Uzročnik je paramiksovirus – virus mumpsa. Ljudi su jedini prirodni domaćini virusa parotitisa. Infekcija je vrlo rijetka prije druge godine starosti, a najrjeđa kod generacija 1991-1996 gdje, u ratno vrijeme, nije bilo preventivne vakcinacije.

Komentarišite vijest