S ljubavlju oslikava božansku svjetlost

Štampa PDF
Ocena korisnika: / 10
LošeNajbolje 

Umjetnik iz Bileće Drago Vučić sa mnogo ljubavi oslikava živopis u hramu posvećenom Svetom knezu Lazaru i novomučenicima srpskim u Berkovićima

U hramu je naslikao Svetog kneza Lazara kako u rukama drži hram posvećen njegovom imenu i novomučenicima srpskim stradalim u proteklom ratu. Freska, urađena svjetlijim bojama i sa drugačijom odjećom, jedinstvena je na ovim prostorima, a sve u duhu crkvenog kanona...

Oslikavanje ikona i fresaka privlači pažnju Berkovićana, koji obilaze crkveno zdanje, darujući priloge, raspitujući se o načinu slikanja. Očekuje se da će, kad bude oslikana, predstavljati biser među hercegovačkim hramovima.- Od prvog trenutka kada sam ugledao crkvu i spazio njenu arhitektonsku ljepotu, bio sam zadivljen - kaže Vučić i dodaje da je priprema zida urađena fantastično.

- Seko tehnika kojom danas slikamo jeste tehnika suvog zida i tu nema hemijskog učešća između zida i boja. Stari majstori su fresko tehniku radili na vlažnom krečnom malteru, pri čemu miješanje podloge i pigmenata boja dovodi do procesa zgušnjavanja te boje, do kristalizacije, gdje se boja u dodiru s krečom stvrdne i lakira, a staklasti sloj se uvećava - istakao je Vučić.

On je dodao da hramom prevladavaju svjetlije boje, koje prikazuju život na freskama, a pozadina je zlatne boje koja predstavlja božansku svjetlost.

- Na živopisima svih naših srednjovekovnih hramova dominira plava boja, za koju kažu da je u vreme oslikavanja bila vrednija od zlata. Ovdje je stavljena svjetlija nijansa plave boje. Više će se svidjeti vjernicima i sa većom ljubavlju će dolaziti - priča Vučić i dodaje da je po završetku likovne akademije umjetnosti učio kod mati Tekle, koja je došla iz Grčke u manastir Dobrićevo.

Ovaj mladi umjetnik dobio je blagoslov vladike Grigorija da oslika čitav hram, a do sada je uradio veliki broj ikonostasa, kao i određene kompozicije u Gacku, gdje je u oltaru uradio Bogorodicu u velikom formatu preko čitave apside, zatim u Zovom Dolu kod Nevesinja...
Gradnja hrama

Gradnja hrama je započeta blagoslovom umirovljenog episkopa Atanasija, 2000. godine, kada su osveštani temelji, a tokom 2007. pokriven je bakrom. Krajem prošle godine počelo je “oživljavanje” hrama freskama.

Sazidan je na uzvišenju pokraj puta, a iz daljine djeluje monumentalno, kao svetionik koji ljudima pokazuje put.

- Mjesto je birano mučeničkom krvlju sveštenika Voja Medana, koji je tu svirepo ubijen na Vidovdan 1941. godine. Izgrađen je kod stare crkvene kuće i pravo je malo remek-djelo crkvene arhitekture, rad arhitekte Ljubiše Folića iz Beograda - priča Vučić.

Zoran Šukić

Komentarišite vijest