Održana zajednička vježba civila i vojske

Štampa PDF
Ocena korisnika: / 2
LošeNajbolje 

Međunarodna civilno-vojna vježba "Zajednički otpor 2012", koja je provedena juče u krugu kasarne "Bilećki borci" u Bileći, ocijenjena je veoma uspješnom, a civilna i vojna saradnja na visokom nivou.

U vježbi je učestvovalo 100 vojnika Oružanih snaga BiH i pripadnika civilnog sektora, a simulirane su situacije gašenja požara, spašavanje ugroženih lica i objekata na požarištu, te je provjerena i koordinacija civilnog i vojnog sektora u situaciji nesreće u minskom polju...

Kodirektor vježbe brigadni general Ivica Jerkić rekao je da je osnovni cilj bio testiranje složenog sistema zaštite i spašavanja u BiH, te dodao da je posebno bitno da se razmijene standardne operativne procedure i da se vidi kako je razvijena komunikacija.

"Veoma smo zadovoljni onim što smo vidjeli i vježbom je potvrđena dobra koordinacija i brzo i efikasno djelovanje vojnog i civilnog sektora", rekao je Jerkić.

Pomoćnik ministra za zaštitu i spašavanje u Ministarstvu odbrane BiH Samir Agić ocijenio je vježbu uspješnom, te dodao da je uočeno koje komunikacijske i proceduralne segmente treba poboljšati.

"Civilna i vojna saradnja je na izuzetno visokom nivou i to smo još jednom potvrdili. Ponekad je vrlo značajno procedure izvršiti zbog odgovornosti koja je velika u ovom poslu, a sistem koordinacije unutar instutucija mora biti na najvišem nivou", rekao je Agić.

Vježbu organizovali Ministarstvo odbrane BiH i opština Bileća, čiji predstavnici su ocijenili da je ovakve provjere potrebno vršiti jednom godišnje.

trebinjedanas

Komentarišite vijest