U Banjanima, koji se prostiru na oko 370 kvadratnih kilometara izme?u Nikši?a i Bile?e, gde meštani naj?eš?e iz bistijerni ili cisterni gase že? i napajaju stoku, u selu Crkvice, na imanju Branislava-Banja Bjelice niklo je vešta?ko jezero! To ?udo je delo ruku ovog uzornog doma?ina, a vodena atrakcija postaje sve zanimljivija za turiste koji prolaze ovim krajem i susednom Hercegovinom. Uz to puno je ribe: pastrmke, šarana, a ima i rakova! ...
- Radujem se trudu koji traje ve? nekoliko godina - pri?a za „Novosti“ Bjelica. - Pogledajte ovu lepotu. Vodu sam sproveo sa jednog obližnjeg izvora i napravio jezero za koje ?e se brzo ?uti. Ima tu još dosta posla, ali bitno je da u njemu ima života. Jezero se prostire na oko 5.200 metara kvadratnih, kapaciteta 60.000 kubika i najve?e dubine 9,7 metara. Kao što vidite, ono je poribljeno i svakom sportskom ribolovcu bi?e omogu?eno da uživa u pecanju, lovi kapitalce, ali ih u duhu ljubavi prema prirodi i životu vrati u jezero. Ako zatreba i da na roštilj prevrnemo pastrmku ili šarana dobra volja ne?e izostati. Planiram da na obodu jezera napravim kolibu u kojoj ?e biti izloženi razni eksponati ljudi ovog kraja, sve ono vredno ?ime su se kitili naši preci, a naro?ito oružja. Ko god ovde do?e mo?i ?e da se uveri kako su se Crkvi?ani borili na ovom prostoru, srcu stare Hercegovine, uspeli da pobede sve ale i nastave da žive.
Priznaje Banjo da je u ovaj posao uložen ogroman trud i novac, ali veruje da ?e se to vrlo brzo vratiti.
- Obišao sam ?etiri kontinenta, osetio živote raznih naroda i sada pokušavam da deo tog bogatog iskustva prenesem ovde. Dobro znam šta ljudima treba, a šta ne. Siti su oni raznih „splendida“, „hajata“ ili „interkontinentala“. Dolazili su kod mene bogataši, koji imaju vile i jahte po Budvi, ali ?im iz aviona iza?u u Podgoricu ili Tivat menjaju maršrutu i idu u Crkvice. Ovde ve? jedan Španac, farmaceut, gradi ku?u. Tu je i Norvežanin! Oduševljeni su ovim krajem koji je za njih prava vazdušna banja. Postoje najave da ?e ovog leta i trojica Rusa po?eti da grade ku?ice, vra?aju se naši plemenici iz Vojvodine ?iji preci su je davno kolonizirali. Došao sam na ideju da selo ulepšam sportskim ternima, ali i vo?njacima sa stablima viljamovke i jabuke. Napravi?u i sušaru za šarana...
Prošlog leta Banjo je u Crkvicama organizovao me?unarodni speleološki kamp, kada je poviše sela otkrivena jedna pe?ina, dužine pola kilometra sa nekoliko ogromnih dvorana, stalagnita i drugog pe?inskog blaga.
- Na jednom mestu pronašli su podzemno jezero površine 12 puta ?etiri metra i dubine oko osam metara. Pošto o njemu niko nije znao ništa, angažovali smo stru?nog ?oveka, hidrologa, koji je pumpom iscrpeo dvesta kubika vode, a da se nivo jezera nije pomerio. To zna?i da je voda odnekud ima dotok ili je jezero zaista veliko - pri?a Bjelica. - Planiram da angažujem ljude od struke i tu vodu dovedem do sela, a iz Crkvica neka potekne voda u svaki kutak Banjana. Možda ovo bude vodeno blago i sva doma?instva reše životni problem, nestašicu vode. Ja sam optimista...
PLIVANJE
PO?ETKOM avgusta u Crkvicama se održavaju „Hajdu?ki dani“. Najve?a atrakcija bi?e takmi?enje u plivanju. Vide?e se koji ?e Banjanin poneti epitet najboljeg.

Ve?ernje Novosti
Komentarišite vijest