Predstavljen projekat "Gornji Horizonti"

Štampa PDF
Ocena korisnika: / 2
LošeNajbolje 

Generalni direktor Elektroprivrede Republike Srpske Branislava Milekić i izvršni direktori kompanije predstavili su danas u Trebinju započete projekte, potencijale i mogućnosti za ulaganja u energetskom sektoru specijalnom predstavniku EU u BiH Peteru Sorensenu, ambasadoru francuske u BiH Rolanom Žilom i ambasadoru Bugarske u BiH Angelu Aleksandrov.

Sastanku u sjedištu Elektroprivrede RS u Trebinju prisustvovala je ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske Željka Cvijanović...


Ovom prilikom predstavljen je projekat "Gornji horizonti" koji predstavlja višenamjenski projekat uređenja, koriscenja i zaštite vodotoka na području Gornjih horizonata rijeke Trebišnjice.

Energetski dio projekta predviđa izgradnju tri hidroelktrane HE Nevesinje, HE Dabar i HE Bileća. Izgradnjom ovih hidroelktrana planiraju se obezbjediti akumulacije ukupne zapremine od 200 miliona metara kubnih vode.

Realizacijom ovog projekta bila bi obezbijeđena proizvodnja obnovljive energije, navodnjavanje, kraških pređela Nevesinjsko, Dabarsko i fatničko polje.

Takođe, istaknuto je da bi bilo obezbijeđeno navodnjavanje područja Dubrava na području opštine Stolac u FBiH, kao i ekološki prihvatljiv protok na rijeci Bregavi u periodu malih voda. Takođe, bi bio ostvaren ekološki prihvatljiv protok na rijekama Buni i Bunici, što bi povećalo protok na delti rijeke Neretve u periodu malih voda.

Na sastanku je bilo riječi o projektima na Drini, uređenju, korišćenju i zaštita vodotoka te rijeka. Na Drini je planirana je izgradnja 10 hidroelektrana. Izgradnjom ovih hidroelktrana zaštitilo bi se područje donje Drine od poplava, i proizvele bi se značajne količine obnovljive energije od oko 3500 gigavat časova električne energije.

 

SRNA

Komentarišite vijest