Obilježavanje 110 godina "Prosvjete"

Štampa PDF
Ocena korisnika: / 2
LošeNajbolje 

U Bileći će sutra svečanom akademijom biti obilježeno 110 godina od osnivanja Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva "Prosvjeta" i uručena priznanja političkim, kulturnim i javnim radnicima Republike Srpske.

Predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku biće uručena spomenica Društva na kojoj piše: "U znak poštovanja i zahvalnosti za zalaganje i doprinos u njegovanju prosvjete, kulture i duhovnosti srpske"...

Spomenica će biti uručena i akademiku Vojislavu Maksimoviću, prvom predsjedniku obnovljene "Prosvjete" i počasnom predsjedniku za nemjerljiv doprinos radu i ugledu Društva.

Priznanje za izuzetne rezultate i najljepše čestitke povodom 20. godišnjice postojanja i neimarskog rada Javnog servisa RT RS biće uručeno generalnom direktoru Draganu Davidoviću, a Ministarstvu prosvjete i kulture za pomoć u njegovanju srpske kulture i duhovnosti.

"Prosvjetine" povelje biće dodijeljene načelnicima opština Gacko Milanu Radmiloviću i Bileća Draganu Babiću za zasluge što ovo društvo ima vidno i počasno mjesto u Bileći i Gacku, kao i širom Hercegovine, navodi se u obrazloženju Glavnog odbora "Prosvjete" koji je donio odluku o priznanjima.

Priznanja će uručiti predsjednik SPKD "Prosvjeta" Dušan Jovanović na svečanoj akademiji, koju će od 20.00 časova direktno prenositi Radio-televizija Republike Srpske.

Na ovom skupu besjedu će govoriti akademik Matija Bećković. U kulturnom dijelu programa učestvovaće beogradska glumica LJiljana Blagojević, a stihove će recitovati pjesnici Rajko Petrov Nogo i Zoran Kostić.

Izvode iz monodrame "Koma" govoriće banjalučka glumica Jelena Trepetova – Kostić , a u kulturno-umjetničkom dijelu učestvovaće horovi iz RS i Crne Gore.

Prethodno će u 16.00 časova biti održana sjednica Glavnog odbora SPKD "Prosvjeta", a u 18.00 časova u Domu "Prosvjete" biće otvorena galerija.

Od osnivanja SPKD "Prosvjeta" 1902. godine u Sarajevu njen rad je zabranjivan tri puta.

Srpska "Prosvjeta" obnovljena je na Vidovdan 1990. godine u Vijećnici u Sarajevu, gdje je za predsjednika izabran Vojislav Maksimović.

Društvo je okupljalo veliki broj srpskih intelektualaca 20. vijeka sa idejom očuvanja srpskog roda, kulture i jezika.

 

SRNA

Komentarišite vijest