Vladika Grigorije služio liturgiju u Dobrićevu

Štampa PDF
Ocena korisnika: / 5
LošeNajbolje 

Vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije danas je u manastiru Dobrićevo u Bileći služio svetu arhijerejsku liturgiju povodom Vidovdana - krsne slave Vojske Republike Srpske i Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka Oružanih snaga BiH.

"Vojska Republike Srpske nastala je iz nevolje, da bi se odbranio srpski narod. Vojska Republike Srpske nastala je iz naroda, vraćajući se Hristu i caru Lazaru", rekao je vladika Grigorije u besjedi nakon liturgije...

Podsjećajući da su mnogi pripadnici Vojske Republike Srpske stradali i dali život i dijelove tijela za otadžbinu, vladika je istakao da su sve ove žrtve pale za slobodu srpskog naroda koji danas živi u miru.

On je poručio vojnicima i oficirima da budu dostojni srpskog imena kosovskih junaka i da budu sljedbenici cara Lazara, oca srpskog naroda.

"Danas slavimo i 20 godina postojanja Vojske Republike Srpske. Ova slava ima veliki značaj i zbog toga je proslavljamo u drevnom manastiru Dobrićevo koji datira najkasnije iz 13. vijeka i čiji zidovi pamte kada je car Lazar stao nasuprot velikoj vojsci turskog cara Murata", rekao je vladika Grigorije.

Nakon svete arhijerejske liturgije služen je pomen svim stradalim od Kosova do današnjeg dana.

U 12.00 časova predviđeno je lomljenje slavskog kolača nakon čega će se prisutnima obratiti predsjednik Republike Srpske MIlorad Dodik, zamjenik ministra odbrane BiH Mirko Okolić, komandant Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka brigadir Rajko Knežević.

SRNA

Komentarišite vijest