SDS i SRS podijeljeni u Hercegovini

Štampa PDF
Ocena korisnika: / 16
LošeNajbolje 

Iako se koalicija udružene opozicije protiv SNSD-a u istočnoj Hercegovini činila kao gotova stvar, poslednjih dana došlo je do novih zastoja i neslaganja na relaciji SDS-SRS.

Naime, spor između ove dvije stranke desio se oko međusobne podrške kandiatima u opštinama Bileća i Gacko. Radikali su nakon prošlih izbora svedeni na marginu sa svega jednim poslanikom i to Hercegovcem Slavkom Boljanovićem, čije je učešće u radu parlamenta neprimijetno.

Neposredno pred lokalne izbore radikali kroz Hercegovini koja prestavlja njihovo jedino uporište pokušavaju da se vrate u političku orbitu i ponovo postanu politički faktor...

BILEĆA
Problem na relaciji SDS-SRS RS nastao je oko imenovanja zajedničkog kandidata za načelnika opštine Bileća. Na vanrednim izborima 2010 godine u Bileći je pobijedio radikal Dragan Babić kao kandidat koalicije „Zajedno za Bileću“ u kojoj je učestvovao i SDS. I pred ove izbore Babić je imao ambiciju da ponovo bude kandidat i zadrži se na poziciji načelnika i naredne četiri godine, u čemu je uživao i apsolutnu podršku SDS. Međutim, u SDS-u tvrde da je pred vanredne izbore dogovoreno da će na sledećim izborima zajednički kanidat biti iz SDS te stoga insistiraju da zajednički kandidat bude predsjednik OO SDS Bileća Goran Bošnjak.

Na lokalnim izborima 2008. godine pobijedio je kandidat SNSD, pokojni Slavko Bekan sa 2.285 glasova, dok su SDS-ov Miladin Samardžić i Babić u zbiru imali više od 3000 (2,084 + 1,251) što je bila lekcija koju su dobro naučili u prevremenim izborim za načelnika, kada je Babić bio zajednički kandidat.

U slučaju da se SDS i radikali ne dogovore u narednih par dana sve izvjesnije je da će u trku za načelnika opštine Bileća i Goran Bošnjak kao kandidat SDS-a i Dragan Babić kao kandidat SRS.

U situaciji razjedinjeene opozicije najviše šansi mogao bi imati kandidat SNSD, Miljan Aleksić, kontroverzni bilećki biznismen i vlasnik lanca diskontnih radnji za prodaju i distribuciju alkohola. Aleksića će podržati i socijalisti, DNS i šešeljevi radikali dok je SDS već obezbijedio podršku PDP, a radikali naprednjaka.

GACKO
Iako su prvobitno najavljivali da će podržati Milana Radmilovića kanidata SDS za načelnika opštine Gacko, radikali su sada okrenuli ploču pa zahtjevaju da SDS u Bileći podrži Babića, kako bi oni u Gacku podržali Radmilovića. Na lokalnim izborima 2008, godine Radmilović je pobijedio u trci za načelnika sa osvojenih 2163 glasova, više od kandidata SNSD Ranka Višnjevca koji je dobio 1.825, dok je treći kandidat bio Kosta Milićević zajednički kandidat PDP - SRS sa osvojenih 1221 glasova.

Osim pregovora o koalicijama, gatačke radikale brinu i unutrašnji problemi i trvenja pa je prije desetak dana sa pozicije predsjednika opštinskog odbora smijenjen dotadašnji predsjednik stranke i aktuelni predsjednik Skupštine opštine Gacko Luka Aćimović a na njegovo mjesto imenovan ugledni veterinar Kosta Milićević, radikalski kanidat na prošlim izborima. Nezvanično saznajemo da je Aćimović otvoreno podržavao kandidaturu Radmilovića, dok novo rukovodstvo radikala je jasno poručilo da će podržati Radmilovića samo ako SDS podrži radikala Babića u Bileći.

Milan Radmilović osim SDS-a već je dobio podršku i Partije demokratskog progresa i Srpske radikalne stranke dr Vojislav Šešelj, a glavni protivkandidat biće mu Radoslav Supić kandidat SNSD-a kojeg je podržao i Srpski pokret obnove. Izborna komisija nedavno je ovjerila i koaliciju Demokratskog narodnog saveza, Socijalističke partije i Narodne demokratske stranke (nekadašnji Pokret za Gacko) pod imenom „Zajedno za Gacko“. I iz ove koalicije najavili su kandidata za načelnika a navodno bi to mogao biti aktuelni odbornik Pokreta za Gacko Srđan Milović. Ova koalicija ranije je bila znatno naklonjenija SNSD-u nego SDS-u.

 

frontal.rs

Komentarišite vijest