Osip nema veze sa "koksaki" virusom

Štampa PDF
Ocena korisnika: / 0
LošeNajbolje 

Osipni virus kojim je zaraženo nekoliko djece na području opštine Bileća nema nikakve veze sa "koksaki" virusom koji napada srce i krvne sudove, potvrdio je direktor Doma zdravlja Bileća Neđo Simović. U Domu zdravlja u Bileći prijavljeno je devetoro djece predškolskog i školskog uzrasta sa osipom u ustima, na dlanovima i tabanima. Prvobitno se pretpostavljalo da je u pitanju "koksaki" virus, što je zabrinulo građane Bileće...

"Riječ je o virusu koji nije opasan i to je jedna vrsta osipne bolesti koja ne ostavlja nikakve posljedice po zdravlje", rekao je Simović.

On kaže da je s ciljem prevencije neophodno redovno održavati ličnu higijenu, prati ruke i izbjegavati bliže kontakte jer se virus prenosi sekretima i ekskretima.

U Epidemiološkom zavodu u Trebinju kažu da nije bilo prijavljenih slučajeva djece zaražene ovim virusom iz Trebinja i drugih hercegovačkih opština. U ovoj zdravstvenoj ustanovi ističu da je virus bezazlen, pa prema Zakonu nije neophodno da bolnice i Domovi zdravlja prijavljuju ove slučajeve ukoliko ne dođe do nekih ekstremnih razmjera.

SRNA

Komentarišite vijest