Raspušten odbor SDS-a u Bileći

Štampa PDF
Ocena korisnika: / 13
LošeNajbolje 

Iako su se samoproglasili apsolutnim izbornim pobjednicima lokalnih izbora u RS, u SDS još uvijek ne mogu da prežale gubitak Bileće izazvan sukobom sa dojučerašnjim koalicionim partnerima radikalima, saznaje Frontal.
Nakon ubjedljivog izbornog poraza nakon kojeg je vlast u Bileći zauzeo SNSD i novi načelnik Miljan Aleksić, u SDS-u je došlo do unutrašnjih trvenja, razmimoilaženja i sukoba.

Još od početka kampanje postojao je unutrašnji sukob u SDS-u oko toga da li je trebalo prihvatiti da ponovo zajednički kandidat bude radikal Dragan Babić ili ipak kandidovati šefa svog odbora Gorana Bošnjaka.

Upravo Bošnjak i njemu bliski saradnici odlučili su se na ovu drugu opciju što se pokazalo kao katastrofalno, pa je Bošnjak zauzeo tek treću poziciju u trci za načelnika.

Ipak, neposredno nakon izbora novoizabrani načelnik Miljan Aleksić pozvao je SDS i njegove partnere iz koalicije „Zajedno za Bileću“ PDP i NSP da zajedno formiraju vlast i podijele fotelje. Iako iz SDS tvrde da razgovora nije bilo, očigledno je da su tajni i nezvanični razgovori vođeni, a Aleksić je na njima bio spreman da SDS-u i partnerima prepusti zamjenika načelnika, potpredsjednika Skupštine i načelnike dva odjeljenja u opštini dok bi SNSD zadržao predsjednika Skupštine i tri načelnika odjeljenja.

I dok je čaršija u Bileći brujala o velikoj koaliciji „složna braća“ nekada nepomirljivih neprijatelja iz SDS-a i SNSD-a, upravo oni koji su označeni kao izborni gubitnici dobili su nagrade. Tako je predsjednik SDS-a u Bileći Goran Bošnjak prije nekoliko dana imenovan za savjetnika u Vijeću minisara BiH pošto je prethodno razriješen dužnosti lider radikala Milanko Mihajlica. Nije nimalo slučajno što je upravo lidera radikala naslijedio šef SDS-ovog odbora u opštini gdje su ove dvije stranke u žestokom sukobu.

Navodno Bošnjak je zauzeo Mihajličino mjesto kako bi ovoga ucijenio da radikali ponovo okrenu ćurak i ipak se izmire sa SDS-om te ponovo zavladaju Bilećom. Pošto je dosadašnji delegat u Vijeću naroda RS Miodrag Kovačević izabran za načelnika opštine Pale, Mihajlici je obećano da će doći na njegovo mjesto pod uslovom da radikali ponovo priđu u koaliciono jato SDS-a.

Ipak, u svim tim svojim kalkulacijama, pregovorima i dogovorima Bošnjak se izgleda preračunao. Naime, prije dva dana lider SDS-a Mladen Bosić internom odlukom raspustio je opštinski odbor SDS-a u Bileći i naredio provođenje unutarstranačkih izbora. Sve ovo ne dešava se nimalo slučajno. Dobro upućeni u zbivanja u Bilećkom SDS-u znaju da u stranci odavno tinja sukob stare garde predvođene bivšim načelnikom Miladinom Samardžićem i nove garniture mladih lavova na čelu sa Goranom Bošnjakom. Nekadašnji šef SDS-a i načelnik Bileće Miladin Samardžić nije oprostio Bošnjaku što ga je potpuno marginalizovao i sklonio iz stranačkog i političkog života pa mu je odogovorio žestoko. Sa grupom istomišljenika je konstantno kritikovao rad Bošnjaka i saradnika, lobirajući u rukovodstvu da dođe do njegove smjene. Izgleda da je konačno uspio.

Dobro upućeni u situaciju tvrde da svoje prste upetljane u ova previranja ima i bivši načelnik Bileće radikal Dragan Babić koji je sukob SDS-SRS pravdao činjenicom da je sa Bošnjakom bilo nemoguće sarađivati, ali da je on bio spreman na saradnju i dogovor sa bilo kojim drugim kandidatom.

Bilo kako bilo, SDS-u slijede unutrašnje borbe u Bileći za poziciju prvog čovjeka a hoće li u koaliciju sa starim ili novim neprijateljima, socijaldemokratama ili radikalima, ili će pak u opozciiju ostaje da se vidi u narednim danima i nedjeljama.

 

FRONTAL

Komentarišite vijest