Od 900 dobro plaćenih radnika do stečaja

Štampa PDF
Ocena korisnika: / 1
LošeNajbolje 

Stečajni upravnik Fabrike otkovaka i armatura „Kovnice“ Velimir Samardžić najavio je da će od Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske zatražiti da radnicima ove bilećke fabrike u stečaju poveže radni staž, koji nije uplaćivan od 1992. godine. Samardžić je rekao da je  u Okružnom privrednom sudu u Trebinju održano ispitno ročište po naknadnoj prijavi potraživanja Fonda PIO za 18 radnika kojima nije uplaćivan beneficirani radni staž...

On je istakao da su radnicima priznata potraživanja, ne precizirajući novčanu vrijednost.

Procijenjena vrijednost imovine „Kovnice“ je oko 6.800.000 KM, dok su ukupna dugovanja preduzća veća od 8.500.000 KM.

Ovo preduzeće privatizovano je 2007. godine kada je vlasnik preduzeća „Senfner Group“ Branko Vučković iz Travnika kupovinom 83,4 odsto vrijednosti kapitala „Kovnice“ postao većinski vlasnik.

Vučković se tada obavezao da će naredne godine u bilećku firmu uložiti najmanje četiri miliona KM, te da će zadržati 140 radnika.

Kupoprodajnim ugovorom preuzeo je obavezu i da neće dislocirati opremu ni preduzeće i da će u narednih pet godina zadržati djelatnost firme.

Biznismen iz Travnika na sebe je preuzeo i isplatu svih obaveza „Kovnice“, ali budući da većina obaveza nije ispunjena, a proces proizvodnje nije pokrenut, jedino rješenje bio je stečaj.

Bilećka „Kovnica“ je uoči rata zapošljavala oko 900 dobro plaćenih radnika, a najveći dio otkovaka plasirala je na strano tržište posredstvom „Energoinvesta“ u čijem je sastavu poslovala.

SRNA

Komentarišite vijest