Kupljen bilećki žitoprodukt

Štampa PDF
Ocena korisnika: / 3
LošeNajbolje 

Preduzeće „Žitoprodukt“, poznatije kao „Mlin“  iz Bileće, u čijem je sastavu djelovao i najveći mlin i silosi u Hercegovini, kupilo je za 600.000 KM preduzeće „Agroherc“ iz Srbije, koje je registrovalo svoju ispostavu u Nevesinju. Ukoliko sve bude išlo po planu, u „Žitoproduktu“, gdje se već radi na raščišćavanju i pripremanju pogona, proizvodnja bi trebala da se pokrene sredinom ove godine...

Vladimir Anđić, direktor „Agroherca“, kaže da su, i pored činjenice što je kompletna imovina, računajući i građevinu i mašinski dio, u dobroj mjeri devastrana, odlučeno da se investira u ovu fabriku koja je u stečaju, jer je to mnogo povoljnije nego da se pravi nova fabrika u Nevesinju.
„Betonski silosi su u građevniskom smislu u dobrom stanju što nas je i opredelilo da kupimo firmu, dok će metalski silosi morati da se u velikoj meri rekonstruišu, a mašine se moraju u potpunosti dovesti nove“, precizirao je Anđić. On kaže da će se u prvoj fazi krenuti sa proizvodnjom stočne hrane i zaposliti se oko dvadesetak radnika, čiji će se broj povećavati kako se bude posao razvijao.
Proizvodnja stične hrane, koja se i ranije proizvodila u Bileći, ubuduće će se, tvrdi Anđić, još više kompletirati, jer planiraju da naprave i premiksaru, sopstveno pakovanje peletirane hrane, što će podrazumijevati i dodatne pogone, nakon čega će se sagledati mogućnost i puštanja samoga mlina u pogon.U prvoj godini poslovanja je planirano zadovoljenje mikrotržišta, odnosno, farme od Nevesinja do Trebinja, dok je za drugu poslovnu godinu ostavljeno širenje tržišta na izvoz. Žitarice i ostali repromaterijal će se u prvoj godini nabavljati iz Vojvodine i Semberije, dok se za drugu godinu planira nabavka sirovine brodovima, iz luka Bar i Ploče, kako se radilo i prije rata u „Žitoproduktu“.Skladišni kapaciteti „Žitoprodukta“ su oko 27.000 tona, a fabrika stočne hrane će prizvoditi 8 tona na sat, dok je dnevni kapacitet mlina bio 60 tona, s tim što u „Agrohercu“ planiraju da njegov kapacitet bude 80 tona za 24 časa.

 

Komentarišite vijest