Henkel fabrika se otvara za godinu dana !

Štampa PDF
Ocena korisnika: / 5
LošeNajbolje 

"Imamo dobru vijest. Njemačka kompanija ulaže u Bosnu i Hercegovinu!", kazala je ambasadorica Maria Ulrike Knotz prilikom današnje najave izgradnje nove fabrike Henkel Ceresit. U Sarajevu je danas zvanično najavljena izgradnja nove fabrike Henkel Ceresit u Bosni i Hercegovini. Početak izgradnje nove fabrike na području opštine Bileća, u kojoj će se proizvoditi građevinski praškasti proizvodi na bazi cementa za lijepljenje keramičkih pločica i termoizolaciju objekata, očekuje se u drugoj polovini ove godine...

Otvaranje polovinom 2014.

“Ova investicija je vrijedna oko sedam miliona eura. Nova Henkel Ceresit fabrika će biti izgrađena prema najmodernijim tehničkim, tehnološkim i ekološkim standardima i zapošljavaće oko 30 osoba iz BiH. Otvorenje planiramo u prvoj polovini naredne godine”, izjavio je Wolfgang Zettl, direktor Henkela za Centralnoistočnu Evropu – za Južnu regiju.

Naglasio je da je kompanija Henkel u Bosni i Hercegovini prepoznala veliki potencijal, te je posmatra kao jedinstveno tržište na kojem već uspješno posluje.

 Važna investicija za BiH


Ambasadorica Njemačke u BiH, NJ.E. Maria Ulrike Knotz ukazala je na značaj njemačkih investitora na bh. tržištu.

“Imamo dobru vijest. Njemačka kompanija ulaže u Bosnu i Hercegovinu! Ova investicija je veoma značajna za BiH i dokaz je jačanja saradnje država Njemačke i BiH na ekonomskom planu”, poručila je ambasadorica.

“Sretna sam što je Henkel prepoznao Bosnu i Hercegovinu kao investicionu lokaciju na kojoj može ostvariti pozitivne rezultate. Motivi za ovo ulaganje su tržište, resursi i troškovi, što nas čini konkurentnima”, kazala je Jelica Grujić, direktorica FIPA-e BiH,
dodavši da će Agencija za promociju stranih investicija u saradnji s nadležnim entitetskim tijelima pružiti punu podršku provedbi ovog projekta.

Izabrano geografski povoljno područje


Govoreći o uspješnom poslovanju Henkel Ceresit u regiji, Jovan Šarenac, izvršni direktor Henkel Ceresit osvrnuo se i na odabir lokacije za gradnju fabrike.

“Područje opštine Bileća je geografski izrazito povoljno, te je za nas veoma značajno u pogledu brzih i funkcionalnih veza s regijom, prije svega Hrvatskom, Crnom Gorom i Albanijom”, kazao je Šarenac.

Henkel, s vodećim brendovima i tehnologijama, posluje širom svijeta u tri oblasti: deterdženti i kućna hemija, beauty care i adhezivi tehnologije. Kompanija Henkel osnovana je 1876. godine, a danas je lider na potrošačkom i industrijskom tržištu, s poznatim brendovima kao što su Persil, Schwarzkopf i Loctite.

Henkel zapošljava oko 47.000 ljudi, a u fiskalnoj 2012. godini ostvario je prodaju od 16,510 milijardi eura i operativni profit od 2,335 milijardi eura. Henkelove prioritetne akcije su izlistane u njemačkom indeksu DAX.

BILEĆAinfo / Seeb

Komentarišite vijest