Svečano otvorena Bilećanka

Štampa PDF
Ocena korisnika: / 16
LošeNajbolje 

U pogonima tekstilnog kombinata "Bilećanka" danas je svečano otvorena fabrika tekstila u kojoj je zaposleno 200 radnika. Direktor Privrednog društva "Nikola Tesla" Dragan Vučetić rekao je da je ovo najmoderniji obučeni centar u Evropi sa najsavremenijom tehnologijom i istakao da su obezbijeđeni partneri iz Njemačke. Otvaranje ove fabrike predstavlja prvu fazu u postupku realizacije strateškog projekta pokretanja i razvoja tekstilne industrije u Republici Srpskoj, koju zajedno provode Javno preduzeće "Nikola Tesla" Banjaluka i Vlada Srpske. Planirano je da se u Bileći proizvede oko 45.000 komada odjevne ženske garderobe koja će biti plasirana na inostrano tržište...

Ovim projektom i u Trebinju bi trebalo da bude zaposleno do 800 radnika, u "Ljubinjki" iz Ljubinja 350, u nevesinjskom "Fusolu" 400 radnika i 150 u Berkovićima.
Prema ranijim najavama, Privredno društvo "Nikola Tesla", čiji je osnivač Vlada Srpske, namjerava da u ovoj godini u razvoj tesktilne industrije na području Hercegovine uloži 20.690.000 KM i na taj način zaposli oko 2.500 radnika.
Predsjednik RS Milorad Dodik otvarajući pogon istakao je da je nada ljudi u bolju budućnost više vrijedna od novca uloženog u sam projekat.
"Ova ideja nije stara. Nastala je prije nekoliko mjeseci kada je gospođa Janković bila kod mene u kancelarija i predložila hrabru ideju da u Hercegovini možemo uposliti nekoliko hiljada ljudi. Ja sam kod nje prepoznao nesumnjivu dozu patriotizma, a ne samo poslovnog refleksa. Danas svi možemo da budemo zadovoljni što je ovo postalo uspješna priča“, rekao je Dodik dodajući da je ova vlast pokazala sposobnost u kriznim vremenima da kada se posao uglavnom gubi uspješno otvore nova radna mjesta.
Premijer RS Željka Cvijanović istakla je da je otvaranje pogona u Bileći od izuzetne važnosti i za sam grad, ali i za cijelu RS.
"Ovako nešto je velika stvar za puno moćnije ekonomije. Vlada RS je opredijeljena da kontinuirano radi na produžetku ovog projekta. Takođe, nastavićemo da realizujemo i sve druge projekte započete u drugim oblastima jednako kao i u svim drugim dijelovima RS“, rekla je Cvijanovićeva.

Komentarišite vijest