Izglasan budžet za 2014. godinu

Štampa PDF
Ocena korisnika: / 6
LošeNajbolje 

Na 11. po redu redovnoj sjednici Skupštine opštine Bileća, koja je održana danas, usvojen je ovogodišnji budžet u iznosu od 9.224.655 konvertibilnih maraka (KM), od čega će 70.000 KM biti budžetska rezerva. Odbornici ove skupštine, pored ove, raspravljali su o još 20 tačaka dnevnog reda.
Budžet je usvojen uz dodatni amandman o dodjeli 20.000 KM za organizovanje Manifestacije „Dani bilećkih proizvoda i stvaralaštva“, ali i uz brojna osporavanja. Odbornik Demokratskog narodnog saveza Slavko Dangubić nije glasao za ovakav budžet, a kako kaže „Moju Hercegovinu“, razlog za to je što isti nije realan na prihodovnoj strani...

- To se posebno posebno odnosi na sredstva od potopljenog zemljišta, jer su ona predviđena u odnosu na prošlu godinu, kada je proizvodnja Hidroelektrana na Trebišnjici bila rekordna od njihovog nastanka. Teoretski ta sredstva ne mogu biti veća nego što su bila za prošlu godinu, a u ovoj godini su planirana u većem iznosu. Budžet je ovako izglasan da bi se u ovoj izbornoj godini pokazalo da će neke stvari biti bajne, a neće, jer je to samo skup lijepih želja. Garantujem da će, iako nije prošlo ni punih pet mjeseci, budžetski deficit u odnosu na planirana sredstva biti viši od milion maraka – istakao je Dangubić.

Sa druge strane, načelnik Opštine Bileća Miljan Aleksić smatra da je budžet asolutno realan.

- Ne znam zbog čega je opozicija toliko skeptična da nećemo imati priliv od sredstava HET-a kao što smo imali prošle godine, kada ćemo, evo, već sa ovim šestim mjesecom imati oko 1.400.000 KM, što je možda malo manje nego polovinom prošle godine. Osim toga, nadam se, pošto je jezero puno, da će biti više priliva za ovaj drugi dio godine. Uz to imamo i obećanje ministra da bi se mogla malo i povećati naknada Bileći za potpoljeno zemljište. U svakom slučaju, ona će sigurno biti ista kao i prošle ili možda samo malo manja – rekao je Aleksić za naš magazin.

Na današnjoj sjednici skupštine imenovan je i novi načelnik Odjeljenja za finansije, pa je na mjesto dosadašnjeg vršioca ove funkcije Blaža Vujovića postavljena diplomirani ekonomista Nataša Mitrić.

Između ostalog, donesene su i odluke o platama i drugim pravima funkcionera Opštine Bileća, čime je uređeno da one ostanu iste kao do sada. Odlučeno je da nepromijenjene ostanu i neto naknade za vršenje odborničke dužnosti u Skupštini opštine Bileća, pa će one i dalje iznositi 350 KM, odnosno za 100 KM manje od maksimuma dozvoljenog zakonom. Izglasan je i zaključak o ograničavanju visine naknade za rad članova upravnih i nadzornih odbora u javnim ustanovama i preduzećima čiji je osnivač Opština Bileća, a kojim iznos istih ne može preći 100 KM po članu.

Gradska kapela, koja uskoro treba da krene sa radom u Bileći, današnjom skupštinskom odlukom data je na korištenje lokalnom Javnom preduzeću „Komus“, s tim što će uslovi za njeno iznajmljivanje biti usaglašeni na sljedećoj sjednici Skupštine.

Jedina tačka koja danas nije izglasana odnosi se na donošenje odluke o imenovanju vršilaca dužnosti članova Odbora za žalbe opštinske uprave Bileće, za koje su bili predloženi Miodrag Kundačina, Čedo Vujović i Velinka Milidragović.

 

 

mojahecegovina.com

Komentarišite vijest