Bileća i Trebinje rekorderi u suicidu

Štampa PDF
Ocena korisnika: / 0
LošeNajbolje 
Podaci Centra javne bezbednosti Trebinje pokazuju da u šest istočnohercegovačkih opština, gde živi svega oko 80.000 stanovnika, tokom prošle godine je zabeleženo 20 samoubistava, a opština Bileća i Trebinje svrstale su se procentualno u sam evropski vrh.

U 2006. godini šest samoubistava registrovano je u bilećkoj, a osam u trebinjskoj opštini, tri u Nevesinju, dva u Gacku i jedno u Berkovićima, a poštedjeno je jedino Ljubinje. Od 20 samoubistava, 15 su počinili muškarci, a pet žene...

Procenat je posebno visok u opštini Bileća, gde, kako se procenjuje, živi svega 14.000 stanovnika. Bileća je po tome u nekoliko poslednjih godina procentualno neslavni rekorder u Republici Srpskoj, a šta nagoni njene stanovnike na taj očajnički korak teško je proceniti.

Zna se, medjutim, da je reč o opštini sa najvećim procentom nezaposlenosti i potpuno propalom predratnom privredom, ali i sa minimalnim brojem većih i uspešnih novoformiranih privatnih firmi.

Tokom 2005. godine u istočnoj Hercegovini takodje je registrovano 20 samoubistava, dok ih je u 2004. godini bilo ukupno 22. Medju samoubicama nije bilo maloletnika, a najbrojnija su lica sa 50 i više godina.
(Tanjug)

Komentarišite vijest