Janez ojadio Hercegovce!

Štampa PDF
Ocena korisnika: / 0
LošeNajbolje 
Slovenac Bojan Repanšek gotovo pola godine obilazio je opštine u istočnoj Hercegovini, predstavljajući se kao bogati preduzetnik koji je došao da investira ogroman novac u hercegovačku privredu, dok nije dobro napunio džepove i nestao bez traga! Repanšek je u Hercegovinu došao krajem prošle godine, a nestao je polovinom aprila. Ipak, lakoverni Hercegovci sve doskoro su se nadali da će se varalica pojaviti i ispuniti lažna obećanja...(kliknite na Detaljnije za cijeli članak)


„Kovnica" ipak privatizovana
Bilećka „Kovnica" je početkom ovog meseca ipak dobila novog vlasnika. Preduzeće „Senfner grup" iz Travnika, čiji je vlasnik Branko Vučković, kupovinom akcija „Kovnice" na berzi za oko pola miliona maraka postalo je vlasnik 83,4 odsto kapitala bilećke firme.


Kupac se obavezao da će naredne godine u bilećku firmu uložiti najmanje četiri miliona maraka i zadržati 140 radnika. Preuzeo je i obavezu da neće premeštati ni opremu ni preduzeće, da će u narednih pet godina zadržati delatnost firme i da će isplatiti sve obaveze „Kovnice", među kojima su i zaostale plate od ukupno 372.890 maraka.
Najviše vremena Repanšek je proveo u Bileći, gde su ga predstavnici vlasti dočekali raširenih ruku, jer se predstavljao kao mogući kupac bilećkog preduzeća „Kovnica".
Direktor ovog preduzeća Ratko Milićević kaže za Press RS da je varalica iz Slovenije svojom slatkorečivošću uspeo da rukovodstvo ovog preduzeća nagovori na remont postrojenja, obećavši da će sa nemačkim partnerima uložiti ogroman novac u „Kovnicu".


- Nama je svež kapital trebao kao za glavu! On je obećavao da će u saradnji sa jednom nemačkom firmom po Hercegovini instalirati vetrenjače i tvrdio da će uložiti tri miliona evra u novi pogon, pa da će se u „Kovnici" praviti automobili za čišćenje ulica i izvoziti širom Evrope! Mi smo ušli u remont postrojenja i na njegov nagovor smo kupovali opremu! Onda je on ispario, a mi još vraćamo dugove - kaže Milićević.
Preduzimljivi Slovenac uspeo je da zakuca i na vrata Vlade RS! Susret sa predstavnicima Vlade omogućio mu je Bilećanin Obrad Vučković, koji kaže da je i sam naseo na Repanšekove laži.
 

- Mene su iz rukovodstva „Kovnice" molili da mu omogućim susret sa ljudima iz Vlade, koje sam poznavao! Pristao sam, jer je on zauzvrat obećavao da će zaposliti mog sina, koji je pomorski inženjer i živi u Ljubljani! Na kraju sam mu dao i ključeve svog stana u Herceg Novom, jer je ispričao da ga jure nekakvi beogradski kriminalci i da mora da spasava glavu! Poverovao sam mu, a kada sam posle desetak dana otišao u stan, od njega nije bilo ni traga ni glasa - kaže Vučković.
On dodaje da je u stanu pronašao fotokopiju Repanšekovog pasoša, brojne predugovore s bankama, zatim pozivnice za svečane prijeme od predstavnika lokalnih vlasti iz Hercegovine, kao i notese sa imenima ljudi od kojih je uzimao novac, ali Slovenca nije bilo, kao da je u zemlju propao.
Ipak, najgore je prošao bilećki preduzetnik Ranko Bošnjak, koji je Repanšeku za kupovinu mašina za preradu metala na ruke dao 30.000 evra.


- Slovenac ima 60 godina, ali je delovao umiljato kao beba! Sad me svi pitaju kako sam naseo, a on je prevario pola Hercegovine, samo što se svi stide da priznaju! Da je bio naš čovek, Srbin, sigurno mu ne bih dao pare! Ali, mi čim čujemo da je došao Slovenac ili Nemac, odmah se raspekmezimo, a Slovenci su najveći prevaranti - kaže Bošnjak.
On dodaje da nikome nije prijavio prevaru, jer, kako kaže, dao je pare „na reč", bez ikakvog ugovora i ne nada se da će ikada biti obeštećen.

Fakti:
* Kad je naprasno nestao iz Bileće, Bojan Repanšek ostavio je brojne neplaćene račune u hercegovačkim hotelima i drugim ugostiteljskim objektima
* Bilećko preduzeće „Kovnicu" Repanšek je oštetio za neodređenu sumu, obećanjima da će je privatizovati i uložiti milione evra u proizvodnju
* Ranko Bošnjak iz Trebinja dao je „na reč" 30.000 evra prevarantu iz Slovenije i sad već izgubio svaku nadu da će mu te pare biti vraćene
* Polovinom aprila Repanšek je nestao bez traga, a za njim tragaju i slovenačka i nemačka policija


- Nema od tih para više ništa! On je to do sada potrošio, a kako sam čuo, prevare po Hercegovini nisu mu bile prve. Ostavljao je utisak da zna pola Evrope i ne bi me iznenadilo da je nastavio da se bavi prevarama u nekoj bogatijoj zemlji - kaže Bošnjak.


Prema saznanjima Pressa RS, na meti Bojana Repanšeka nisu bili samo Hercegovci. Naš izvor iz slovenačke policije kaže da se prevarama bavio i u Sloveniji, a i nemačka policija se interesovala za varalicu iz Kamnika.
- Još uvek prikupljamo operativne podatke na osnovu prijava prevarenih građana. Veliki problem nam predstavlja činjenica da Repanšek iza sebe nije ostavljao materijalne tragove, na osnovu kojih bismo mogli da ga teretimo. Novac je uglavnom uzimao u gotovini, a u ovom trenutku ne znamo gde se on nalazi - kaže sagovornik Pressa RS.

Komentarišite vijest