„Kovnica" ipak privatizovana
Bile?ka „Kovnica" je po?etkom ovog meseca ipak dobila novog vlasnika. Preduze?e „Senfner grup" iz Travnika, ?iji je vlasnik Branko Vu?kovi?, kupovinom akcija „Kovnice" na berzi za oko pola miliona maraka postalo je vlasnik 83,4 odsto kapitala bile?ke firme.
![]()
Kupac se obavezao da ?e naredne godine u bile?ku firmu uložiti najmanje ?etiri miliona maraka i zadržati 140 radnika. Preuzeo je i obavezu da ne?e premeštati ni opremu ni preduze?e, da ?e u narednih pet godina zadržati delatnost firme i da ?e isplatiti sve obaveze „Kovnice", me?u kojima su i zaostale plate od ukupno 372.890 maraka.
Najviše vremena Repanšek je proveo u Bile?i, gde su ga predstavnici vlasti do?ekali raširenih ruku, jer se predstavljao kao mogu?i kupac bile?kog preduze?a „Kovnica".
Direktor ovog preduze?a Ratko Mili?evi? kaže za Press RS da je varalica iz Slovenije svojom slatkore?ivoš?u uspeo da rukovodstvo ovog preduze?a nagovori na remont postrojenja, obe?avši da ?e sa nema?kim partnerima uložiti ogroman novac u „Kovnicu".
- Nama je svež kapital trebao kao za glavu! On je obe?avao da ?e u saradnji sa jednom nema?kom firmom po Hercegovini instalirati vetrenja?e i tvrdio da ?e uložiti tri miliona evra u novi pogon, pa da ?e se u „Kovnici" praviti automobili za ?iš?enje ulica i izvoziti širom Evrope! Mi smo ušli u remont postrojenja i na njegov nagovor smo kupovali opremu! Onda je on ispario, a mi još vra?amo dugove - kaže Mili?evi?.
Preduzimljivi Slovenac uspeo je da zakuca i na vrata Vlade RS! Susret sa predstavnicima Vlade omogu?io mu je Bile?anin Obrad Vu?kovi?, koji kaže da je i sam naseo na Repanšekove laži.
- Mene su iz rukovodstva „Kovnice" molili da mu omogu?im susret sa ljudima iz Vlade, koje sam poznavao! Pristao sam, jer je on zauzvrat obe?avao da ?e zaposliti mog sina, koji je pomorski inženjer i živi u Ljubljani! Na kraju sam mu dao i klju?eve svog stana u Herceg Novom, jer je ispri?ao da ga jure nekakvi beogradski kriminalci i da mora da spasava glavu! Poverovao sam mu, a kada sam posle desetak dana otišao u stan, od njega nije bilo ni traga ni glasa - kaže Vu?kovi?.
On dodaje da je u stanu pronašao fotokopiju Repanšekovog pasoša, brojne predugovore s bankama, zatim pozivnice za sve?ane prijeme od predstavnika lokalnih vlasti iz Hercegovine, kao i notese sa imenima ljudi od kojih je uzimao novac, ali Slovenca nije bilo, kao da je u zemlju propao.
Ipak, najgore je prošao bile?ki preduzetnik Ranko Bošnjak, koji je Repanšeku za kupovinu mašina za preradu metala na ruke dao 30.000 evra.
- Slovenac ima 60 godina, ali je delovao umiljato kao beba! Sad me svi pitaju kako sam naseo, a on je prevario pola Hercegovine, samo što se svi stide da priznaju! Da je bio naš ?ovek, Srbin, sigurno mu ne bih dao pare! Ali, mi ?im ?ujemo da je došao Slovenac ili Nemac, odmah se raspekmezimo, a Slovenci su najve?i prevaranti - kaže Bošnjak.
On dodaje da nikome nije prijavio prevaru, jer, kako kaže, dao je pare „na re?", bez ikakvog ugovora i ne nada se da ?e ikada biti obešte?en.
Fakti:
* Kad je naprasno nestao iz Bile?e, Bojan Repanšek ostavio je brojne nepla?ene ra?une u hercegova?kim hotelima i drugim ugostiteljskim objektima
* Bile?ko preduze?e „Kovnicu" Repanšek je oštetio za neodre?enu sumu, obe?anjima da ?e je privatizovati i uložiti milione evra u proizvodnju
* Ranko Bošnjak iz Trebinja dao je „na re?" 30.000 evra prevarantu iz Slovenije i sad ve? izgubio svaku nadu da ?e mu te pare biti vra?ene
* Polovinom aprila Repanšek je nestao bez traga, a za njim tragaju i slovena?ka i nema?ka policija
- Nema od tih para više ništa! On je to do sada potrošio, a kako sam ?uo, prevare po Hercegovini nisu mu bile prve. Ostavljao je utisak da zna pola Evrope i ne bi me iznenadilo da je nastavio da se bavi prevarama u nekoj bogatijoj zemlji - kaže Bošnjak.
Prema saznanjima Pressa RS, na meti Bojana Repanšeka nisu bili samo Hercegovci. Naš izvor iz slovena?ke policije kaže da se prevarama bavio i u Sloveniji, a i nema?ka policija se interesovala za varalicu iz Kamnika.
- Još uvek prikupljamo operativne podatke na osnovu prijava prevarenih gra?ana. Veliki problem nam predstavlja ?injenica da Repanšek iza sebe nije ostavljao materijalne tragove, na osnovu kojih bismo mogli da ga teretimo. Novac je uglavnom uzimao u gotovini, a u ovom trenutku ne znamo gde se on nalazi - kaže sagovornik Pressa RS.
Komentarišite vijest