Djece nikad nije mnogo

Štampa PDF
Ocena korisnika: / 0
LošeNajbolje 

Dok bijela kuga kuca na vrata mnogih domova u RS, Vasiljka Popadić iz bilećkog sela Prijevor, rodila je šesto dijete.

U porodilištu Opšte bolnice u Trebinju svijet je ugledala crnokosa djevojčica, koja još nema ime. Kod kuće je čekaju tata Neđo, braća Miloš, Marko i Aleksandar i sestre Nikolina i Anastasija.

Porodica Popadić za sada živi od dječjeg doplatka koji iznosi 140 maraka, i povremene pomoći od Udruženja roditelja sa četvero i više djece sa sjedištem u Bileći. Neđo je radio u preduzeću "Hidrogradnja" i već dugo ne prima platu, a Vasiljka je domaćica. Podstanari su u bošnjačkoj kući u selu Prijevor, gdje imaju nešto stoke.


Tridesetčetvorogodišnja Bilećanka, majka Vasiljka, ipak se ne žali. Kaže, da nekako izlaze na kraj, a onog što je najvažnije, zdravlja i dječjeg osmijeha u njenoj porodici nikad ne manjka.

- Nisam planirala da rodim ovoliko djece, ali kada sam saznala da sam po šesti put ostala u drugom stanju, nisam htjela prekidati trudnoću - kaže Vasiljka. Mladim majkama poručuje da djece ne može nikada biti puno i da nikako ne ostaju na jednom djetetu.

Popadići imaju namjeru da svoje mališane zajednički krste i već dugo planiraju taj srećni događaj.

Srdan Lugonja, ginekolog-akušer, na Ginekološkom odjeljenju Opšte bolnice Trebinje, koje pokriva i susjedne opštine Tebinje, Ljubinje, Bileću, Gacko i Berkoviće, kaže da je beba u Hercegovini sve manje. U ovoj godini rođeno 412 djece, od čega sedam dvojki, što je u odnosu na isti period prošle godine za 38 novorođenčadi manje.

Najviše novorođenčadi je bilo 1995. godine kada je u ovom kraju rođeno 870 beba.

Komentarišite vijest