Danas Nikoljdan

Štampa PDF
Ocena korisnika: / 0
LošeNajbolje 

Danas je Nikoljdan, slava koju slavi najveći broj Srba. Naša vjera poziva na umjerenost u svemu. Svega će ovih dana biti, ali umjerenosti, sigurno neće. U Bileći je ova slava posebno izražena i slavi je veliki broj bilećana. Jedni slave, jedni idu na slave, a rijetki su ti koji ne idu na slavu danas. U školama od 30 đaka dolazi 10, veliki broj radnika slavi kući sa porodicom, rodbinom, prijateljima. Ovih dana se spremalo za slavu kao i svake godine, jagnje se "okretalo" juče ili prekjuče, a hrana spremala juče...tako da je ovih dana Bileća kao i mnogi gradovi puna pozitivne energije.  BILEĆAinfo svima koji slave od srca čestita Nikoljdan.

 Свети Никола

Родио се у малоазијској области Ликији у граду Патари око 270. године. Његови родитељи, отац Теофан и мајка Нона имали су само њега. При крштењу је добио име Николај, што у преводу значи победитељ народа. Духовном животу поучавао га је стриц Николај епископ Патарски. Они су се заједно замонашили у манастиру "Нови Сион". Након смрти својих родитеља, продао је цело имање и новац је разделио сиротињи. Неко време је био свештеник у свом родном граду. Одликовао се милосрђем, али пошто је био скроман, повукао се у самоћу и безмолвије да тако сачека смрт. Хришћани верују да му се потом јавио глас Господњи и рекао му: "Николаје, пођи у народ на подвиг ако желиш бити од мене увенчан". Тада је напустио пустињачки живот и отишао у народ. Изабран је за архиепископа града Мира у Ликији (област данашње Турске).

Током владавине царева Диоклецијана и Максимијана у време гоњења и мучења хришћана био је затворен у тамницу, али ни ту није престајао да проповеда и шири хришћанство. Присуствовао је Првом Васељенском сабору у Никеји, али због тога што је ударио јеретика Арија, удаљен је са сабора и забрањено му је даље присуство. У хришћанској традицији се спомиње да су му одобрили поновно присуство на сабору тек када се преко изабраних архијереја јавио глас Господа Исуса Христа и Пресвете Богородице, да је учињена велика неправда према Светом Николају.

Хришћани верују да је свети Никола чудотворац и да се многа чуда дешавају од његових чудотворних моштију из којих непрестано избија свето миро, којим се лече болесници. Овај светитељ је спашавао насукане и изгубљене бродове, па се сматра заштитником морепловаца. Због тога га морепловци често позивају при опасним ситуацијама или бродоломима. На овај датум су све лађе, где год се налазе, бацале своја сидра и до сутрадан мировале, одајући славу овом светитељу. Данас се уочи празника често заустављају лађе док се морнари помоле светитељу и онда настављају пут. Својим чудесним моћима свети Никола помаже сваком ко му се обрати за помоћ у болести, немоћи и душевној патњи. Уз помоћ његове молитве слепима се враћа вид, хроми проходају, а глувима се враћа чуло слуха.

Празнује се као дечији празник у Немачкој, Холандији и Белгији, тада деца добијају поклоне уколико су била послушна. Заштитник је града Амстердама и државе Русије.

Свети Никола је заштитник морепловаца, рибара, бродова и пловидбе. Такође он је заштитник многих градова и лука (посебно у Грчкој и Италији). У грчком фолклору свети Никола се описује као "Господар мора". У модерној Грчкој и Србији он је један од најпоштованијих светитеља. Такође он је заштитник целе државе Грчке.

 

Komentarišite vijest