Срећан Божић

Štampa PDF
Ocena korisnika: / 0
LošeNajbolje 
Svi pravoslavni vjernici u BiH proslavili su juče najveći hrišćanski praznik - Božić, dan rođenja Isusa Hrista. 

Hiljade vjernika širom BiH u zoru se okupilo u pravoslavnim hramovima na božićnoj liturgiji i pristupilo svetoj tajni pričešća. Kako je Božić porodični praznik, nakon liturgije pravoslavni hrišćani slavlje Hristovog rođenja nastavili su u svojim domovima.

U svim hramovima Srpske pravoslavne crkve u BiH na Badnje veče je služeno večernje bogosluženje uz nalaganje badnjaka.

U svim pravoslavnim crkvama u BiH na božićnoj liturgiji episkopi i sveštenici pročitali su božićnu poslanicu Njegove svetosti patrijarha srpskog gospodina Pavla, koji je svim pravoslavnim hrišćanima širom svijeta poručio da "svi treba da otvore svoja srca, koja bi zauvijek trebalo da ostanu čišta"...


"U današnjem vremenu sve više i više se ističe ono što je naše, a ne što je božje. U opasnosti smo da izumru naši običaji, jer sve je više komercijalizacije i folklorizacije. Rađanje Hristosa je iznad svega, a to je istorijski događaj. Svakodnevno slušamo i gledamo nemire u svijetu, ratove, razne katastrofe. Mnogi se pitaju je li ovo kraj svijeta? Bilo bi mnogo bolje da vjerujemo u božji strah", navedeno je u božićnoj poslanici patrijarha Pavla.

Patrijarh Pavle naglašava da u "ovakvom uskovitlanom svijetu pojedinci, grupe i organizacije pokreću razne mirovne inicijative, iako se i pored toga ne nazire mir u svijetu". Razlog tome patrijarh Pavle vidi u činjenici da se "mir božji odbacuje i pokušava nadomjestiti ljudskim mirom, koji još više rasplamsava nemir".

U Mostaru su crkve juče bile pune vjernika, a jutarnju liturgiju je u staroj crkvi Rođenja presvete Bogorodice u Bjelusinama služio je episkop zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije sa sveštenstvom.

Liturgiji su prisustvovali i predstavnici Katoličke crkve, izaslanici biskupa mostarsko-duvanjskog i trebinjsko-mrkanjskog Ratka Perića.

Vladika Grigorije je pozvao ljude da obnavljaju svoje domove i vraćaju se na ognjišta. On je uporedio Staru crkvu u Mostaru sa vitlejemskom pećinom.

"Iz male vitlejemske pećine nikli su mnogi hramovi, pa će tako i ova naša saborna crkva", rekao je vladika Grigorije.

Božićnu liturgiju u sabornoj crkvi u Sarajevu služio je Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Nikolaj, uz sasluženje sveštenstva Eparhije dabrobosanske.

Veliki broj vjernika okupio se i u sabornoj crkvi Svete trojice u Banjaluci, gdje je liturgiju služio episkop banjalučki Jefrem, koji je uputio posebne molitve za patrijarha Pavla, koji je ove godine Božić dočekao u bolesničkoj postelji, kao i za Srbe na Kosovu i Metohiji kojima, kako je istakao, "nisu ugroženi samo imovina i svetinje, već i životi".

Božićna liturgija služena je i u novoformiranom ženskom manastiru u Vardištu, kao i svim pravoslavnim hramovima u BiH.

 

 

 

Komentarišite vijest