27.01. Свети Сава

Štampa PDF
Ocena korisnika: / 0
LošeNajbolje 
Сваког 27 јануара сви православни вјерници славе Светог Саву (клик на "детаљније"). То је школска слава, а уједно и Слава Општине Билећа. Као и сваке године одржан је пригодан програм уз посјету Владике Глигорија и многобројних гостију. Око 9 сати почела је Света Архијерејска Литургија, затим Литија кроз град. Послије тога Свенародно весеље, ломљење Славског колача и посјета начелнику Миладину Самарџићу. У вечерњим сатима је почео културно умјетнички програм који је употпунио данашњи славски дан. У основним школама је исто одржан културни програм на тему Свети Сава.

Свети Сава био је најмлађи син великог жупана Стефана Немање, његово световно име је било Растко. Не зна се тачно година његовог рођења, обично се помиње 1169. или 1174. (некад и 1175).Рођен је у дежевачком крају на планини Голији. Као младић побегао је у Свету Гору и замонашио се, тада је добио монашко име Сава.

После неколико година, његов отац се одрекао престола и замонашио се. Њих двојица су заједно сазидали манастир Хиландар на Светој Гори.

Свети Сава је издејствовао аутокефалност (самосталност) Српске православне цркве и постао њен први архиепископ 1219. године.

По повратку из ходочашћа у Јерусалим, пролазио је кроз Бугарску. Ту је преминуо 14. јануара 1236. и био сахрањен у бугарској престоници Трнову. Његов синовац, српски краљ Владислав, иначе зет бугарског цара Асена, је после годину дана пренео његове мошти из Трнова у манастир Милешевa.

Мошти Светог Саве су биле у Милешеви, све док их Синан-паша није одатле узео и однео у Београд и спалио их на брду Врачар 27. априла 1594. После ослобођења од Турака, српски народ и православна Црква су одлучили да на том месту подигну храм посвећен Светом Сави, у знак сећања и захвалности за све оно што је Свети Сава урадио за свој народ и Цркву. Место спаљивања, међутим, вероватно није било на данашњем Врачару, који је тада био далеко изван зидина града, већ на брду "Чупина умка" на месту између данашње цркве Светог Марка и спортског комплекса, а које се тада звало Врачар.[1]

Као светитељ празнује се 27. јануара, или 14. јануара по јулијанском календару. Празник Светог Саве - Савиндан обележава се као школска слава у свим школама у Србији.

По народном предању, пре спаљивања мошти, спашена је рука Светог Саве и данас се налази у манастиру код Пљеваља.

Књижевни рад св. Саве намењен је организацији манастира. У типику студеничком описао je живот ктитора тога манастира, свога оца Стефана Немање, у монаштву названог Симеона (касније свети Симеон Мироточиви). Житије св. Симеона је најважније Савино дело. Световни живот Немањин описан је кратко, а монашки са више детаља. Под утицајем ове биографије развио се потпуно самосталан књижевни род житија српских владалаца и архиепископа.

 

 

Komentarišite vijest