Lozo traži da mu džamiju uklone s njegove zemlje

Štampa PDF
Ocena korisnika: / 0
LošeNajbolje 

dzamija.jpgMostar bi izgleda mogao dobiti svoj slučaj "Fata Orlović" jer je prije nekoliko mjeseci Anđelko Lozo iz mostarskog naselja Vrapčići Opštinskom sudu Mostar podnio tužbu protiv Grada Mostara, u kojoj traži uklanjanje džamije u tom naselju , koja je, kako tvrdi, napravljena na njegovoj zemlji.
Kako piše mostarski Dnevni list, Lozo, koji sad živi u Bileći, već deset godina vodi bezuspješnu borbu kako bi ušao u posjed svoje imovine. Na njegovoj zemlji, u Vrapčićima, kako tvrdi Anđelkov sin Slobodan Lozo, u međuvremenu je napravljena danas najveća mostarska džamija i još tridesetak kuća.
U tih deset godina nailazio je, kaže, na brojne opstrukcije. "Sad ću sudskim putem tražiti da se i džamija i svi ostali objekti izmjeste s moje zemlje", kaže Slobodan Lozo...

 

Do svog ne može doći jer su, prema Lozinim tvrdnjama, u međuvremenu u mostarskoj gruntovnici izmijenjeni i krivotvoreni podaci o njegovom posjedu, a prijeratne knjige jednostavno nema, bestraga je nestala, tvrdi on, između 1998. i 2000. Nakon rata na njegovoj zemlji, priča Lozo, počinje izgradnja kuća i džamije. Nebrojeno puta obraćao se svim mogućim domaćim i međunarodnim institucijama, od Opštine Sjever pa do OHR-a da mu se vrati imovina i obustavi gradnja, ali bezuspješno.

Zemlju uzela opština Sjever
"Kad je započela gradnja prve kuće na toj parceli 2000., obratio sam se Opštini Sjever i dobio odgovor da je ta zemlja opštinska i da je opština dodijelila pojedincima. Budući da imam posjedovni list na kojem piše da sam vlasnik, kuće, njive, voćnjaka, ali nema cijele čestice, oni su tad odgovorili da je pogreškom avionske snimke zemlja pogrešno upisana na mog oca Anđelka Lozu", priča Slobodan.
I otad počinje njegova borba za imovnu, ali i zemljišnoknjižne papire. Tvrdi da iz 1998. ima originalan zemljišno-knjižni izvadak u kojem piše da je zemlja "kupljena na trajno korištenje". Međutim, 2000. dobiva potpuno drukčiji ZK izvadak, tvrdi Lozo, na kojem piše da je to zemlja Opštine Mostar.
Imam dva originalna izvatka, ali mi ne daju na uvid knjigu u kojoj piše kolika je moja čestica. Oni mi ne daju na uvid staru knjigu. U međuvremenu su u gruntovnici krivotvorili sudske dokumente i otad ne mogu u svoju imovinu. Nakon toga sam se obratio zamjenici ombdsmana za ljudska prava u Mostaru te zakucao na još stotine vrata, od domaćih do međunarodnih institucija, ali ništa", naglašava Lozo, dodajući da u papirima koje je dobio ima samo kuća i još 300 četvornih metara.
Lozo pojašnjava da je država 1959. kupila tu zemlju od lokalnog stanovništva, a da je njegov otac 1965. kupio zemlju, odnosno svoju djedovinu.

Nuđeno mu da proda zemlju
"Na originalnom papiru koji imamo piše da smo mi vlasnici te četice, ali je problem što tad nije upisano koliko je to četvornih metara", kaže Lozo, dodajući da je u pitanju više od 30.000 četvornih metara. Kaže da je u međuvremenu dobivao ponude da proda spornu zemlju, ali da nije pristao.
Zbog sumnji da su papiri krivotvoreni, podnio je i prijavu Tužiteljstvu HNŽ-a koje je utvrdilo da nema kaznenih elemenata.
Amra Kazić, zajednički zamjenik ombdsmana Federacije, ovim slučajem se bavila dvije godine i poslala na stotine dopisa na razne adrese, međutim, slučaj je morao završiti na sudu.

"Kroz dokumentaciju koju je dostavio Lozo, vidjeli smo da je bilo nepravilnosti, da je izvršen ispravak u katastru i zbog toga smo poduzeli veliki broj radnji. On je imao jedan ZK izvadak, ali mu je kasnije izdan novi s manjom kvadraturom. Ali ako Tužiteljstvo kaže da nema elemenata kaznenog djela, mi dalje nismo imali kud, jedini način bio je sudski postupak", kazala je Kazić za Dnevni list.

Muftija Smajkić: Uredni papiri
Mostarski muftija Seid. ef. Smajkić kaže da je za izgradnju džamija nadležan Medžlis Islamske zajednice, međutim kaže da prema njegovim saznanjima Medžlis ima sve uredne papire. "Možete otići u Islamsku zajednicu i pogledati sve papire", kaže muftija Smajkić.

Komentarišite vijest