Начелник Самарџић-интервју

Štampa PDF
Ocena korisnika: / 0
LošeNajbolje 
„Оптимиста сам када је у питању будућност Билеће јер да није тако не бих ни био њен начелник", каже Миладин Самарџић у интервјуу за Глас Херцеговине.

Господине начелниче, шта најприје треба да се помене и по чему ће прошла година остати запамћена?

САМАРЏИЋ: У оваквим приликама најприје треба да се помене оних 136 Билећана који су, током отаџбинског рата, дали своје животе за стварање Републике Српске и за слободу српског народа. Њих никад не смијемо да заборавимо, а поготово не у тренутку када имамо повода за радост и славље. Наравно, не смијемо да заборавимо ни њихове породице, а Билећа и Република Српска су се трудиле да им помогну на много начина. Не знам да ли је та помоћ била на потребном нивоу, али знам да и у наредном периоду морамо да наставимо са тим активностима. Што се тиче осталих активности, општина Билећа је у протеклој години наставила са остваривањем претпоставки и добрих услова за стварање повољног привредног амбијента. Наше могућности у томе погледу су поприлично ограничене, првенствено због слабије финансијске стране, али смо настојали да бар ријешимо нека инфраструктурна питања, јер без тога нема ни развоја привреде.

У које инфраструктурне објекте је општина Билећа током прошле године највише улагала?
САМАРЏИЋ: Доведена је вода у села Милавићи, Пађени и Плана. Сматрамо да је то важан предуслов за задржавање преосталог становништва на сеоском подручју. Осим тога важни су и путеви, па смо започели реконструкцију и асфалтирање дијела макадамског регионалног путног правца Билећа – Љубиње.

Завршена је и реконструкција и изградња градске зелене пијаце, а крајем 2007. године почела је поправка градске уличне расвјете. Асфалтирано је и реконструисано више градских улица, а бринули смо и о одржавању мреже локалних путева.

Урађена је и канализациона мрежа за дио насеља Златиште, а започети су и многи други инфраструктурни послови веома важни за Билећу.

Који су најважнији инфраструктурни објекти планирани за градњу током ове године?
САМАРЏИЋ: Најприје ваља поменути изградњу постројења за пречишћавање употријебљених вода становништва и индустрије Билеће. Недавно је на сједници општинског парламента усвојено идејно рјешење и донесена одлука о изградњи главног пројекта. Ти послови повјерени су Заводу за водопривреду Републике Српске из Бијељине, а главни пројекат биће готов до јуна ове године, након чега слиједи избор извођача и почетак радова.

Не треба ни да се говори од коликог значаја је изградња пречистилишта за Билећу и Билећко језеро, али и за остала мјеста јер, на посредан или непосредан начин воду из језера користе и Требиње, и Равно, и Дубровник, и Херцег Нови, и Чапљина, али заинтересована је и општина Никшић, јер се дио те вјештачке акумулације налази на њиховој територији.

На другом мјесту је изградња анекса и реконструкција постојеће општинске зграде. Та два простора биће спојени и располагаће са свим потребним предусловима за добар рад општинске администрације.

Пројекат је готов, а радови би требало да почну у овој години. Градња је планирана властитим средствима, кредитима и остаје да се види да ли ће нас по том основу помоћи Влада РС, а ја се надам да хоће. Морали смо да идемо у остварење тог пројекта јер је постојећа општинска зграда старија од 100 година и поприлично оронула. Када изградимо нову и реновирамо постојећу, надамо се да ће то све, опет трајати бар још 100 година.

На ред долази и реконструкција и асфалтирање улица. Слиједи уређење и асфалтирање наставка Улице Херцеговачких устаника, затим Улице Николе Тесле, Светог Василија Острошког, Солунских добровољаца и неколико улица у насељима око Ковнице.

Наставићемо са акцијом реконструкције и асфалтирања дијела макадамског, регионалног пута Билећа – Љубиње. Акцију води општина, иако је дужност Дирекције за путеве РС да брине о регионалним путним правцима. Наравно, општина је преузела ту улогу уз сагласност Дирекције, али се надамо да ће се и они укључити у акцију.

Влади РС смо упутили пројекте за асфалтирање сеоских путева, за средстава остварена путем продаје Телекома, а ријеч је о путевима према Ријоцима, Брестицама, Прерацима и другим, а за све те пројекте општина ће давати новчано учешће. У општини Билећа још има око 260 километара неасфалтираних локалних путева, па је то велики проблем.

Настављамо и са акцијом водоснадбијевања. Она је већ у току у селима Мрежица и дијелу села Подосоје, односно појединим његовим засеоцима. Кандидоваћемо и пројекат довођења воде за Фатницу. Наставићемо са испитивањем подземних вода на локалитетима Плана и Баљци, те ћемо испитати количину и њихов квалитет.

Уколико се покаже да има довољно воде на подручју Плане и да је доброг квалитета, отвара се могућност да водоводе добију и села Селишта, Лађевићи, Прераца, Трновица, Богдашићи, Бијела Рудина и Подгорје. Што се тиче резерви у подручју Баљака оне би могле да се искористе за снабдијевање водом тог села и самог града.

Треба поменути да смо у протеклом периоду имали добру сарадњу са Владом РС која нас је помогла код реализације многих пројеката. Ево управо је завршена реконструкција Градске спортске дворане у Билећи, а средства за то у износу од 250 000 марака обезбиједила је Влада РС. Влада је издвојила и око 200 000 марака и за пројекте водоснадбијевања на подручју општине Билећа, а ми на њихову помоћ рачунамо и током ове године.

За све планиране акције биће потребна поприлична средства, а веома је важно да ће и општински буџет, бар према ономе што је планирано за ову годину, значајно порасти. На чему се заснива то повећање?
САМАРЏИЋ: Нацртом буџета за ову годину планирана су средства од око 9 800 000 марака. У односу на остварени прошлогодишњи буџет, нешто већи од шест милиона марака, то је значајно повећање, али све треба прихватити са резервом. Наиме, у нацрту буџета за ову годину планирано је 2 300 000 марака од Владе РС, јер очекујемо да би могло бар толико да се издвоји из тих извора када су у питању улагања у капиталне објекте у општини Билећа. Питање је, међутим, колико ће поменутих средстава бити, па то све треба прихватити са резервом.

Код Владе РС кандидовали смо близу 15 пројеката за додјелу средстава од продаје Телекома, чија је укупна вриједност око 20 милиона марака, али смо рачунали да ће бар десет одсто од тога бити заиста исфинансирано, па смо то и предвидјели у буџету за ову годину. У буџету је и планираних 500 000 марака од средстава која ће притећи на основу враћања кредита, које општина обезбјеђује од дијела средстава која добија на име одштете од предузећа Хидроелектране не Требишњици, из Требиња. Та средства, међутим, могу да се искористе само у сврху додјеле нових развојних кредита. У буџету је планирано и 500 000 марака за које се рачуна да ће општина добити од банака путем кредита, при чему се првенствено мисли на изградњу и реконструкцију општинске зграде.

Дакле, када се све узме у обзир, планирани буџет за ову годину треба прихватити са резервом и није у питању никакав привредни препород на основу ког треба да се слију значајна средства у општинску касу.

Мора се признати да је привреда у општини Билећа на ниским гранама и да је већина бивших државних предузећа пропала или послује веома слабо. Има ли општина могућности да учини нешто на плану оживљавања предузећа и уопште привреде?
САМАРЏИЋ: Констатација да су предузећа спала на ниске гране апсулутно стоји. Часни изузетци су донекле „Ковница“ и „Зрак“, гдје је у потпуности извршена трансформација власништва. Али могућности општине да на том плану направи сама неке крупне помаке нису велике, а и законске могућности јој то не дозвољавају. Може само да подстакне и дјелимично да помогне, првенствено у смислу проналажења одговарајућих заинтересованих пословних партнера, што редовно и чинимо. Истина нисмо у томе имали превише успјеха, па смо већ стигли и до стечајног поступка за предузећа „Житопродукт“ и „Југомонтажа“.

Јесте ли оптимиста када је у питању будућност општине Билећа?
САМАРЏИЋ: Наравно да јесам, јер да није тако не бих ни био њен начелник. Општина заиста има велике могућности, а једна од развојних могућности је и Билећко језеро. Већ имамо заинтересованих привредника, са бивших југословенских простора и шире, када су у питању могућности које има то језеро. Међутим, ништа ту још није конкретно, па се о томе још увијек јавно не може ни говорити.

Велике могућности су и у области сточарске и пољопривредне производње. За пољопривредну производњу отварају се широке могућности у Фатничком и Дабарском пољу, али ће и то зависити од даље реализације пројекта Горњи хоризонти, а то већ није питање које се може рјешавати на нивоу општине Билећа.

-Ш.Алексић

Komentarišite vijest