Dva oskara i brdo filmadžija

Štampa PDF
Ocena korisnika: / 0
LošeNajbolje 

Bileća je, sudeći prema imenima filmskih radnika koji potiču iz tog mjesta ili njegove okoline, jedan od najvećih srpskih filmskih gradova uprkos činjenici da cijela opština jedva da ima 14.000 stanovnika.

Među umjetnicima iz svijeta filma najčešće se i najprije pominju Bilećani Karl Malden ( Milan Sekulović) i Dušan Vukotić, obojica dobitnici Oskara koji im je dodijelila Američka filmska akademija.
Otac Karla Maldena, Petar Sekulović, otisnuo se iz Bileće uoči Prvog svjetskog rata i stigao čak i do Amerike u potrazi za zaradom i boljim životom.Tamo mu se ubrzo i rodio sin Mladen.Sekulovića danas više nema u Bileći, ali na njih podsjećaju njihovi porodični spomenici u u groblju u obližnjem Podosoju, koje je, sve do posljednjih decenija 20.vijeka bilo i gradsko pravoslavno groblje.Ali o njima je u Bileći ostala priča, a stariji Bilećani zapamtili su ih kao izvrsne glumce i pozorišne i amaterske radnike i odlične zanatlije...

Od bilećkih Sekulovića, posljednja je u tome gradu, prije skoro 40 godina, umrla Stana Sekulović, koja je bila strina Karla Maldena.Iako nepismena, bila je odlična glumica nekadašnjeg bilećkog amaterskog pozorišta, pri čemu joj je u čitanju i učenju uloga pomagao muž Stevo, takođe izvrstan glumac amater.
Oskarovac Dušan Vukotić, koji je prije nekoliko godina umro u Zagrebu, u Bileći je rođen i tu proveo najranije djetinjstvo.Njegov otac bio je službenik, pa se tako i našao u Bileći.
Lista filmskih velikana, koji imaju bilećko porijeklo, tu se i ne završava.Svjetski čuveni režiser Emir Kusturica, koji je rođen i odrastao u Sarajevu ima bilećke korijene, jer mu je otac iz obližnjeg sela Plana, a u Sarajevu se našao poslioje drugog svjetskog rata.
PPisci i scenaristi Momo Kapor i Radoslav Bratić takođe ne kriju da su Bilećani.Iz okoline Bileće je i pisac i scenarista Mirko Kovač.Lista se ni tu ne završava jer bilećke korijene imaju i glumci Boris Komnenić i Ljiljana Blagojević.U Bileći su rođeni i odrasli i beogradski glumac Dragoljub Denda i zagrebačka glumica Ankica Dobrić.Da sve bude zanimljivije prije dvije godine je jedan beogradski list sačinio listu najmoćnijih i najuticajnijih Srba u Svijetu.
Osim Emira Kusturice i Karla Maldena na toj listi se našla i američki kongresmen Melisa Luburić Bin.Nevjerovatno, ali i ona je porijeklom Bilećanka.Roditelji njenog oca stigli su u Ameriku između dva svjetska rata i potiču iz bilećkog sela Rioce.U Bileći i danas imaju dosta rođaka Luburića, Vukovića i Miloševića.
Vrhunac zanimljivosti krije se u činjenici da je Bileća još u vrijeme Austrougarske imala amatersko pozorište.Bilećki pozorišni amateri postigli su niz zapaženih rezultata i bili poznati širom Hercegovine i još dalje.Amatersko pozorište ugasilo se prije oko 40 godina, a Bileća danas nema čak ni svoje kulturno – umjetničko društvo.

Komentarišite vijest