Za krvnu osvetu 13 godina zatvora.

Štampa PDF
Ocena korisnika: / 0
LošeNajbolje 

BANJALUKA - Miljan Vujović (24) iz Bileće i Miljan Šupić (42) iz Trebinja osuđeni su juče na osam, odnosno pet godina zatvora zbog podmetanja eksplozivne naprave pod službeni automobil bivšeg komandira Jedinice DGS-a u Trebinju Miodraga Kundačine. Daniela Milovanović, predsjednik Posebnog odjeljenja Okružnog suda u Banjaluci, istakla je juče da je Specijalno tužilaštvo RS u potpunosti dokazalo krivicu dvojice optuženih. Vujović i Šupić su proglašeni krivima da su iz bezobzirne, odnosno krvne osvete, planirali da ubiju Miodraga Kundačinu, koji danas radi u Direkciji Granične policije BiH.

U martu prošle godine Neđo Mastilo, pripadnik Granične policije BiH, je tokom akcije presijecanja šverca ubio Radenka Vujovića, brata prvooptuženog, što je optuženima bio povod za krvnu osvetu. Svjedoci Specijalnog tužilaštva potvrdili su u više navrata da su na sahrani Radenka Vujovića izrečene prijetnje na račun DGS-a, odnosno tadašnjeg komandira Jedinice DGS-a u Trebinju...

U presudi se navodi da je Vujović neutvrđenog dana postavio eksplozivnu napravu ispod škoda fabije koju je koristio Kundačina. Nakon toga, Vujović je 13. decembra 2006. godine, putem mobilnog telefona, pokušao da aktivira napravu, ali do eksplozije nije došlo jer je detonatorska kapisla ispala iz ležišta. Sud je u potpunosti prihvatio svjedočenje Milije Vlahovića, dugogodišnjeg robijaša i "eksperta za eksplozivne naprave" iz Crne Gore, koji je do detalja ispričao kako ga je za pravljenje eksplozivne naprave prvo kontaktirao Miljan Šupić, a kasnije i prvooptuženi Miljan Vujović.

Vujoviću je kao olakšavajuća okolnost prilikom izricanja presude uzeta u obzir činjenica da je djelo ostalo u pokušaju, te da se radi o mlađem, porodičnom čovjeku, ocu maloljetne djece. Šupiću je izrečena minimalna kazna "jer njegova uloga nije bila velika", a obavezan je i da plati 17.000 KM na račun troškova svog advokata, koji mu je bio postavljen po službenoj dužnosti. Sudsko vijeće je Šupića juče pustilo iz pritvora, u kom se nalazio od 14. marta ove godine, dok je prvooptuženi Vujović ostao u pritvoru do pravosnažnosti presude.

Komentarišite vijest