Ауди Николе Чокорила дупло старији од њега

Štampa PDF
Ocena korisnika: / 0
LošeNajbolje 
Путнички аутомобил "AUDI 80" Николе Чокорила из Билеће скоро дупло је старији од њега. Николи је 20, а "аудију" 36 година. Важније од свега је да стари четвороточкаш и сада изгледа као нов и да му мотор ради "као сат"...

Прешао је свега 104.000 километара, што за ову врсту машина није превелика километража, јер могу да издрже знатно више. Ипак, вријеме је учинило своје, па сам морао да га прелакирам, да му промијеним подове, пнеуматике и да урадим друге ситније поправке. Послије свега иде као нов - вели Никола.

"Ауди" је наслиједио од покојног оца Новака Чокорила, дипломираног економисте, дугогодишњег директора билећког "Аутопревоза". Није тајна да је Новак највећи дио средстава за куповину скупоцјеног аутомобила обезбиједио од продаје имања у селу Мируше крај ријеке Требишњице. Када је шездесетих година прошлога вијека грађена брана у Гранчареву, ради стварања вјештачке акумулације Билећко језеро, свим домаћинима из седам села у долини Требишњице исплаћивана је одштета за потопљено имање и објекте.

Старији Билећани се сјећају да је за просјечно имање исплаћивано око четири милиона динара, при чему се земља лоше плаћала, а објекти и воће знатно боље. Чокорили су имали добро имање и доста објеката, па им је исплаћено нешто више од шест и по милиона динара. А "ауди" је са свим дажбинама коштао нешто више од пет милиона динара.

Било је то у оно вријеме право мало богатство. За тај новац кућа на мору је могла да се сазида. Исти такав аутомобил купио је Билећанин Милорад Парежанин сину Луки, који је тада био младић. И они су исељени из долине Требишњице и од новца који су добили сазидали су кућу у Билећи, сјећа се супруга и мајка Радмила.
Била су то у оно вријеме два најмодернија и најљепша аутомобила у цијелој источној Херцеговини. Тадашњи херцеговачки општински и партијски функционери још су се возили у руским "волгама".

Истина, општина Билећа имала је и "мерцедес", који им је поклонио билећки Американац Косто Тркуља, родом из оближњег села Подосоје. Ипак, "ауди 80" био је знатно модернији и популарнији, јер је била ријеч о старом типу "мерцедеса", који је у Билећу стигао нешто раније. Оба "аудија" и данас су још увијек у употреби, а "мерцедес" је давно расходован. Чокорили имају велику породичну кућу крај Средњошколског центра у Билећи. Проблем је, међутим, што Никола, који је завршио средњу школу, нема посла.

Уради понешто сезонски, али је и таквог посла у Билећи веома мало. Мајка Радмила је добила пензију, али она наравно није превелика. Зато се ни "ауди" не користи превише - најчешће по граду, понекад до сусједног Требиња и љети до плажа на Билећком језеру.

Komentarišite vijest