Исељење горе од прогона

Štampa PDF
Ocena korisnika: / 0
LošeNajbolje 
Породица Мирослава Мрковића, који је погинуо 19. јуна 1992. године као припадник Војске РС код Мостара, од јуче је на улици, након што су деложирани из стана у билећкој улици Медаковина, ламела А, а њихове ствари и све чиме су располагали отјерано у касарну у том мјесту.
Мирославов брат Војислав такође је погинуо у редовима Војске РС, 14. маја те исте године...
- Било ми је много теже него када сам у јуну 1992. године изгубила мужа и са двоје ситне дјеце бјежала из Мостара у неизвјесност. Све што смо имали у стану потоварили су у камион и отјерали у билећку касарну, а мене оставили на улици испред запечаћеног стана само у тренерци.

Са извршиоцима и судском полицијом био је и припадник Оружаних снага БиХ Митар Радовић, родом из Невесиња, који је сада на служби у Чапљини, а тврди да је стан њему додијељен. Немоћна да било шта урадим, одлучила сам да отпочнем штрајк глађу испред стана у којем сам живјела више од 10 година - истиче Сена Мрковић.

Њен син и кћерка, како истиче, на студијама су у Бањој Луци и, на сву срећу, нису се затекли код куће, па су били поштеђени мучне сцене и траума које се преживљавају у таквим ситуацијама.

Мрковићи су рјешење на наведени стан добили од Министарства за избјегла и расељена лица Републике Српске. Стан је био војни, а по укидању Војске РС припао је Републичкој дирекцији за обнову и развој. Пресуду и рјешење о деложацији донио је Основни суд у Требињу.

У Борачкој организацији Билеће тврде да у том мјесту има још 10 породица погинулих српских бораца и најтежих инвалида које такође живе у војним становима и којима такође пријети скора деложација.

Борачка организација Билеће обраћала се, између осталих, и Министарству рада и борачко-инвалидске заштите, предлажући да те породице остану у становима, а да се на републичком нивоу нађе рјешење и исплати обештећење ономе коме станови, по судским рјешењима, припадају.

Рјешење, међутим, још није нађено, и поред обећања да ће се до њега доћи.

Ш. АЛЕКСИЋ, Г.С.

Komentarišite vijest