Приступ институцијама предшколског васпитања

Štampa PDF
Ocena korisnika: / 0
LošeNajbolje 

GACKO 11.april, 2008. - Misija OSCE-a u Bosni i Hercegiovini organizovala je danas u Gacku javnu diskusiju pod nazivom Pristup institucijama predškolskog vaspitanja i obrazovanja. Današnja diskusija je podrška procesu usklađivanja republičkog Zakona o predškolskom vaspitanju i obrazovanju sa Okvirnom zakonom o predškolskom odgoju i obrazovanju koji je donesen u novembru prošle godine na nivou BiH. 

 Upravo zakoni koji regulišu oblast predškolskog  vaspitanja i obrazovanja prolaze kroz proces usklađivanja sa Okvirnim kao i proces znatnih izmjena sa kojima je javnost još uvijek nedovoljno upoznata.

Svrha današnje diskusije je bila promovisanje pristupa institucijama predškolskog obrazovanja putem razmjene mišljenja s nadležnim opštinskim i republičkim organima vlasti, zaposlenicima u predškolskim ustanovama, roditeljima te podizanje svijesti i znanja o stanju predškolskog obrazovanja i tekućem procesu donošenja adekvatnih zakonskih rješenja.
 

img_1940_2.jpg

Brojni učesnici događaja: direktori predškolskih ustanova iz opština u Istočnoj Hercegovini, vaspitači, predstavnici osnivača, roditelji, predstavnici Udruženja roditelja djece sa posebnim potrebama iz Istočne Hercegovine aktivno su učestvovali u diskusiji o Okvirnom zakonu koji reguliše predškolstvo te otvorili mnoštvo pitanja.

 

Gđa Staka Nikolić, moderator diskusije i nadzornik za predškolsko vaspitanje i obrazovanje u Pedagoškom zavodu RS zajedno sa Tamarom Pribišev Beleslin sa Pedagoškog fakulteta u Bijeljini (Univerzitet Istočno Sarajevo), otvorile su ovaj događaj prezentacijom o tekućim izmjenama zakona o predškolstvu na nivou RS.

 

Značaj i potreba kao i temeljno pravo djeteta je da svako dijete ima pravo na jednak i kvalitetan pristup predškolskom vaspitanju i obrazovanju.

Prema evropskim standardima i preporukama Savjeta Evrope ( Barcelona 2002.), obuhvat djece u predškolskim ustanovama je 98 % za djecu od 3-6 godina, odnosno 33 % za djecu do tri godine života. Nažalost, prema nezvaničnim podacima obuhvat djece u predškolskim ustanovama u RS je oko 10 %. Akcioni plan BiH za period 2002-2010 kaže da država mora raditi na mjerama koje bi omogućile veći obuhvat djece u predškolskim ustanovama.

 

Učesnici su izrazili svoje mišljenje o izmjenama koje novi zakonski okvir donosi u praksi. Istaknuto je nekoliko ključnih problema kao što su: pitanje inkluzije tj. uključenje i rad sa djecom sa posebnim potrebama u predškolskim ustanovama, mogućnosti da se i prostornim kapacitetima i profesionalnim kadrovskim potencijalima zadovolje i realne potrebe lokalne zajednice i zakonski normativi. Istovremeno, jedno od ključnih pitanja je kako povećati obuhvat djece u predškolskim ustanovama i omogućiti pristup ovim ustanovama za djecu iz udaljenih područja. Okvirni zakon pretpostavlja i veću uključenost i angažovanost roditelja prilikom donošenja odluka u predškolskim ustanovama, odluka koje trebaju biti u najboljem interesu djece. Zasigurno, jedno od gorućih pitanja jeste pitanje finansiranja i obaveza osnivača ali i obaveza države prema predškolskim ustanovama., te uspostavljanje mreže predškolskih ustanova.

 

Uprkos različitim stavovima sudionika na ovom događaju jedan od ključnih i nepobitnih zaključaka oko kojeg su se svi usaglasili je potreba da predškolske ustanove budu dostupne svoj djeci i da sva djeca imaju jednak kvalitet predškolskog vaspitanja i obrazovanja uz iskreno nadanje svih da će upravo novi Zakon o predškolskom vaspitanju i obrazovanju i omogućiti.

Komentarišite vijest